Edukativni tekst

Planinski potokČinjenica je da čak i bistre planinske vode mogu imati nečistoća u sebi. Možete piti nepročišćenu vodu iz desetak potoka i biti ok,ali baš kao što svaki čovjek ima jedinstvene potrebe za vodom, tako i tijelo svake osobe prihvata zagađenu vodu drugačije. Da bi bili sigurni, vodu uvijek treba prečistiti.

Voda se može prečistiti na mnogo različitih načina u divljini i postoje različita mišljenja koji je metod najbolji.

Filtriranje je proces u kojem voda prolazi kroz materiju koji hvata male čestice i propušta samo vodu. Veličina pora u toj materiji (filteru) određuje stepen pročišćavanja vode. Ukoliko filtrirate vodu zastorom od šatora, vjerovatno ćete zaustaviti komadiće prljavštine i pijeska. Ukoliko kao filter koristite maramicu ili filter papir za kafu, uhvatičete i puno sitnije komadiče prljavštine.
Međutim tu je riječ u vidljivim nečistoćama, a nas puno više brinu one koje se ne vide. Da bi njih otklonili potreban nam je malo bolji filter. U prirodi se koriste dvije vrste filtera:


Filter pumpa-Filter pumpe - jedan kraj crijeva se spusti u vodu, a drugi kraj u vaš spremnik za vodu. Kada pomjerate ručku voda prolazi kroz crijevo i filter. Potrebno je malo vremena i truda, ali ovo je vrlo popularan način prečišćavanja vode u prirodi.

 

 

 

 

 

Graviracijski filter-Gravitacijski Filteri - U posudu se naspe prljava voda i ona se postavi na uzvišeno mjesto. Voda kroz crijevo teče prema dolje i prolazi kroz filter u posudu za čistu vodu. Ova metoda ne zahtjeva neki veliki trud jer gravitacija odradi većinu posla. Dok se voda filtrira vi možete raditi neki drugi posao.

 

 

 

 

 

UV filter-UV svjetlo - je relativno novi način za prečišćavanje vode. Ova metoda je brza, jeftina i lagana. Mali uređaj bombarduje UV svjetlom organizme u vodi i uništava njihove reproduktivne sposobnosti. Uva metoda zahtjeva posjedovanje uređaja i dodatnih baterija.

 

 

 

 

 

 

Hemijska filtracija-Hemijska obrada - U vodu se doda nekoliko kapi hemikalija koje će ubiti sve organizme u vodi. Ova metoda je laka, jer ne morate imati nikakve mehaničke uređaje. Međutimm, svi mrtvi organizmi ostaju u vodi koju pijemo.

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije