Edukativni tekst

Kap vodeBudući da trebate vodu dok planinarite, morate je nositi ili pronaći u prirodi. Ako ste je pronašli, morat ćete prečistiti, a zatim opet nositi. Nošenje vode je dio planinarenja.
Voda teži 1kg po litri što je prilično teško! Iako je teška, prijeko nam je potrebna za život i moramo biti u stanju da je ponesemo koliko nam treba, ali ne puno više od toga.
 
Važan dio planinarenja je poznavati lokacije izvora. Ako znamo da je izvor 5-7 km daleko od nas, nosićemo 2 litre umjesto 4 budući da nam je to dosta do izvora. To nas spašava od trošenja energije za dodatnih 2kg težine.

 

Najučinkovitiji način za nošenje vode je u stomaku. U tom slučaju posuda je besplatna i nema dodatnu težinu. Nažalost, tada imate vrlo ograničenu sposobnost zadržavanja vode. Postoji nekoliko načina da nosite vodu na planinarenje. Svaki ima svoje prednosti i mane. Kada birate kako ćete se nositi vodu, imajte ovo na umu:
Balans - Vodu raspredite ravnomjerno na ljevu i desnu stranu ranca i što bliže tjelu. U protivnom će doči do zamaranje mišića jedne strane tijela mnogo brže.
Stabilnost - 1kg težine koji se ljulja naprijed-nazad remeti normalan ritam planinarenje. Uvjerite se da su spremnici za vodu sigurno pričvršćeni.
Prekomjerna težina - I posuda za vodu ima svoju težinu, čak i kada je prazna. Potrudite se da vaši spremnici budu što lakši da se nepotrebno ne opterećujete.
Jednostavnost korištenja - Vrlo je važno biti u mogućnosti da lako dođete do vode za piće i da je jednostavno dopunite. Nije dobro ako se morate zaustaviti i skinuti svoj ranac svaki put kad želite popiti vode.
Sanitacija - tijekom vremena, spremnik mora biti očišćen. U protivnom razni organizmi će rasti u njemu.
Evo nekoliko načina kako možete nositi vodu:

Sklopiva posuda za vodusklopiva plastična posuda - jednostavna je za nošenje velike količine vode. Jeftina je i sklopiva kada nije u uporabi, tako da zauzima malo prostora. U odnosu na količinu vode koja stane u nju ima vrlo malu dodatnu težinu. Namijenjena uglavnom za kratke rute kao što je donošenje vode od izvora do logora, a ne za dugačka pješačenja. Jednostavana je za pranje i sušenje.

 

 

 

 
boca za voduBoca za vodu - je vrlo praktičan način za nošenje vode. Iz nje se voda lako pije, lako se puni i održava. Dvije boce po litar vode lako se rasporede u bočne džepove ruksaka i dovoljne su za 7-8 kilometara pješačenja..
 

 

 

 

 


Sistem za hidracijuFleksibilni sistemi za hidrataciju ili vodeni mjehuri se obično izrađuju u veličinama od 1-3 l.Imaju vrlo malu težinu i izuzetno su stabilni. Crijevo za piće nam čini vodu lahko dostupnom za vrijeme hodanja. Mana mjehura je što se lahko probuše, pa se za vrijeme nošenja u rancu trebaju izolovati od ostatka opreme. Pošto ga ne vidite nikad ne znate koliko vode vam je ostalo i da li ste pili dovoljno. Također su nezgodni za punjenje i održavanje (posebno crijevo) i skupi su u odnosu na količinu vode koju nose.

 

 

 

jednokratna bocaBoca za jednokratnu upotrebu - su praktične, izdržljive, i iznimno lagane. One dolaze u bilo kojoj veličini od 300ml do 2 litra. Ne morate razmišljati o njihovom održavanju jer se recikliraju.

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije