Kap vodeBudući da trebate vodu dok planinarite, morate je nositi ili pronaći u prirodi. Ako ste je pronašli, morat ćete prečistiti, a zatim opet nositi. Nošenje vode je dio planinarenja.
Voda teži 1kg po litri što je prilično teško! Iako je teška, prijeko nam je potrebna za život i moramo biti u stanju da je ponesemo koliko nam treba, ali ne puno više od toga.
 
Važan dio planinarenja je poznavati lokacije izvora. Ako znamo da je izvor 5-7 km daleko od nas, nosićemo 2 litre umjesto 4 budući da nam je to dosta do izvora. To nas spašava od trošenja energije za dodatnih 2kg težine.

 

Najučinkovitiji način za nošenje vode je u stomaku. U tom slučaju posuda je besplatna i nema dodatnu težinu. Nažalost, tada imate vrlo ograničenu sposobnost zadržavanja vode. Postoji nekoliko načina da nosite vodu na planinarenje. Svaki ima svoje prednosti i mane. Kada birate kako ćete se nositi vodu, imajte ovo na umu:
Balans - Vodu raspredite ravnomjerno na ljevu i desnu stranu ranca i što bliže tjelu. U protivnom će doči do zamaranje mišića jedne strane tijela mnogo brže.
Stabilnost - 1kg težine koji se ljulja naprijed-nazad remeti normalan ritam planinarenje. Uvjerite se da su spremnici za vodu sigurno pričvršćeni.
Prekomjerna težina - I posuda za vodu ima svoju težinu, čak i kada je prazna. Potrudite se da vaši spremnici budu što lakši da se nepotrebno ne opterećujete.
Jednostavnost korištenja - Vrlo je važno biti u mogućnosti da lako dođete do vode za piće i da je jednostavno dopunite. Nije dobro ako se morate zaustaviti i skinuti svoj ranac svaki put kad želite popiti vode.
Sanitacija - tijekom vremena, spremnik mora biti očišćen. U protivnom razni organizmi će rasti u njemu.
Evo nekoliko načina kako možete nositi vodu:

Sklopiva posuda za vodusklopiva plastična posuda - jednostavna je za nošenje velike količine vode. Jeftina je i sklopiva kada nije u uporabi, tako da zauzima malo prostora. U odnosu na količinu vode koja stane u nju ima vrlo malu dodatnu težinu. Namijenjena uglavnom za kratke rute kao što je donošenje vode od izvora do logora, a ne za dugačka pješačenja. Jednostavana je za pranje i sušenje.

 

 

 

 
boca za voduBoca za vodu - je vrlo praktičan način za nošenje vode. Iz nje se voda lako pije, lako se puni i održava. Dvije boce po litar vode lako se rasporede u bočne džepove ruksaka i dovoljne su za 7-8 kilometara pješačenja..
 

 

 

 

 


Sistem za hidracijuFleksibilni sistemi za hidrataciju ili vodeni mjehuri se obično izrađuju u veličinama od 1-3 l.Imaju vrlo malu težinu i izuzetno su stabilni. Crijevo za piće nam čini vodu lahko dostupnom za vrijeme hodanja. Mana mjehura je što se lahko probuše, pa se za vrijeme nošenja u rancu trebaju izolovati od ostatka opreme. Pošto ga ne vidite nikad ne znate koliko vode vam je ostalo i da li ste pili dovoljno. Također su nezgodni za punjenje i održavanje (posebno crijevo) i skupi su u odnosu na količinu vode koju nose.

 

 

 

jednokratna bocaBoca za jednokratnu upotrebu - su praktične, izdržljive, i iznimno lagane. One dolaze u bilo kojoj veličini od 300ml do 2 litra. Ne morate razmišljati o njihovom održavanju jer se recikliraju.

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017
  • Najčitanije

  • Najnovije