voćeOdgovor je jednostavan: ponesite hranu koju volite. Ali ipak bi trebali paziti da to bude zdrava hrana. Nije problem ako nekada ponesete i nešto što je bogato masnoćama, jer će ih planinarenje sagoriti. Međutim nije dobro da se stalno tako hranite. Ne zaboravite da ste došli u prirodu da uživate, pa neka i vaše tijelo uživa u zdravoj hrani.

 

-Voće - Za jednodnevne ture je voće dobar izbor. Zdravo je i daće vam potrebnu vodu. Međutim za višednevne ture bolji je izbor sušeno voće jer je mnogo lakše. U tom slučaju će te uz njega morati piti tekućinu da ne dehidrirate. Voće sadrži mnogo vitamina i kalorija uz vrlo malo masnoća.

-Tuna je također dobra za planinarenje. Sadrži mnogo proteina i odličan je obrok sa sirom i hljebom koji sadrži ugljikohidrate. U slučaju da nosite tunu na izlet obavezno ponesite i vrećice za smeće da spriječite neugodne mirise poslije obroka. Pokušajte naći tunu koja je pakovana u foliju, ne u konzerve, jer joj je ambalaža mnogo lakša. Ne zaboravite da čak i prazne konzerve treba ponjeti nazad, jer ih ne možete ostaviti na planini.

-Energetske pločice možete pronaći u skoro svakoj boljoj prodavnici. Možda ćete morati probati više vrsta dok ne nađete one u kojima će te najviše uživati. To je mnogo kalorija, zapakovano u malu pločicu i sigurno će vam biti od koristi.

-Mix za planinarenje. Vrlo jednostavno sebi možete napraviti ovaj mix koji će vam brzo vratiti energiju. U njega stavite sušenog voća, badema, lješnika, oraha, komadića čokolade ili šta već imate. Možete ga grickati dok planinarite, ali budite pažljivi da ne pretjerate sa masnoćama.

 

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije