gps-vs-map.jpg

GPS vs. Karta i kompas 

Često ćemo naići na sukobe ovog tipa i prepirke koje nekada zaista nemaju smisla. Trebamo biti svjesni da korištenje jednog ne isključuje drugo. Teško ćete koristiti sve funkcije GPS-a ukoliko ne poznajete osnove topografije i korištenja karte i kompasa. U suštini oboje imaju svoje prednosti i mane.

 

Karta i kompas

Prednosti:  Bolja preglednost, ne zahtjeva izvor energije, nema kvarova
Mane:  Teško koristiti kad je jak vjetar ili kiša, magla noć ili gusta šuma, neotporna na vodu i može se poderati

GPS:

Prednosti:  Lagan za korištenje u svim vremenskim uslovima te planiranje i naknadnu analizu pređenog puta, više uređaja u jednom.
Mane:  Ograničena autonomija zbog baterija, mogućnost kvara

 

GPS vs. Smartphone 

 

gps-vs-phone.jpg

Danas sa kupovinom mobitela (smartphone) kupimo uglavnom skoro sve uređaje koji nam trebaju u životu. Tako ih večina ima i GPS i on je prilično upotrebljiv. Čak mnogi od njih zadovoljavaju najstrožije kriterije (Glonass, vodootporni, tačni, kvalitetne karte, odlični display-i...)

Međutim, svi mobiteli imaju jednu veliku manu, a to je trajanje baterije. Sa uključenim GPS-om vrlo teško može izdržati duže od 8 sati.  Ovaj problem možete riješiti sa nekim eksternim punjačem (npr solarni). Po meni najbolja opcija je korištenje klasičnog GPS uređaja, a mobitel koristiti kao backup varijantu, u slučaju kvara.
Vrlo kvalitetna Android aplikacija za outdoor gps je OruxMap. Imate sve funkcije koje vam mogu trebati, veliki izbor karti, lagano rukovanje zbog velikog display-a.

Smartphone

Prednosti: Veliki i kvalitetni display, lagan za rukovanje, sve u jednom uređaju
Mane:  slabija osjetljivost gps prijemnika (osim kod skupih uređaja), kratak vijek baterije. Največa mana mobitela kao GPS uređaja je što svaki track morate snimiti. Kad se baterija istroši i mobitel se ugasi sve što nije snimljeno nepovratno se briše. Znači ukoliko vam se to desi u pola ture, čak i da imate npr. solarni punjač i da ponovo upalite mobitel podaci bi bili izgubljeni. 

GPS

Prednosti: Dug vijek baterije (16-20 h) , izmjenjive baterije, visoka otpornost na vremenske uslove, kvalitetan signal, odlične karte. Ukoliko se ureađj ugasi zbog istrošene baterije, zamjenite iste, i samo se nastavite kretati. Svi podaci su spašeni.
Mane:  Cijena (uz mobitel morate kupiti još jedan uređaj), manji i lošiji display te teže tipkanje ako nije u pitanju GPS sa touch screen-om.

Vezani članci

Kretanje i snimanje track-a (7. dio) Kretanje i snimanje track-a (7. dio)
Fabričke postavke novog gps uređaj u principu zadovoljavaju potrebe prosječnog planinara, ipak savjetovao bi da izvršite neke provjere:...
Priprema i kreiranje rute (6. dio) Priprema i kreiranje rute (6. dio)
Ukoliko niste uspjeli naći postojeći track, moraćete sami kreirati rutu koju će te učitati u uređaj. Neke od metoda su: Google earth nam...
Korištenje postojećih trackova (5. dio) Korištenje postojećih trackova (5. dio)
Najlakši način jeste da uzmete track od nekoga ko je več prošao tim putem. Međutim, morate biti oprezni. Internet je pun loših i neprovjerenih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije