gps-vs-map.jpg

GPS vs. Karta i kompas 

Često ćemo naići na sukobe ovog tipa i prepirke koje nekada zaista nemaju smisla. Trebamo biti svjesni da korištenje jednog ne isključuje drugo. Teško ćete koristiti sve funkcije GPS-a ukoliko ne poznajete osnove topografije i korištenja karte i kompasa. U suštini oboje imaju svoje prednosti i mane.

 

Karta i kompas

Prednosti:  Bolja preglednost, ne zahtjeva izvor energije, nema kvarova
Mane:  Teško koristiti kad je jak vjetar ili kiša, magla noć ili gusta šuma, neotporna na vodu i može se poderati

GPS:

Prednosti:  Lagan za korištenje u svim vremenskim uslovima te planiranje i naknadnu analizu pređenog puta, više uređaja u jednom.
Mane:  Ograničena autonomija zbog baterija, mogućnost kvara

 

GPS vs. Smartphone 

 

gps-vs-phone.jpg

Danas sa kupovinom mobitela (smartphone) kupimo uglavnom skoro sve uređaje koji nam trebaju u životu. Tako ih večina ima i GPS i on je prilično upotrebljiv. Čak mnogi od njih zadovoljavaju najstrožije kriterije (Glonass, vodootporni, tačni, kvalitetne karte, odlični display-i...)

Međutim, svi mobiteli imaju jednu veliku manu, a to je trajanje baterije. Sa uključenim GPS-om vrlo teško može izdržati duže od 8 sati.  Ovaj problem možete riješiti sa nekim eksternim punjačem (npr solarni). Po meni najbolja opcija je korištenje klasičnog GPS uređaja, a mobitel koristiti kao backup varijantu, u slučaju kvara.
Vrlo kvalitetna Android aplikacija za outdoor gps je OruxMap. Imate sve funkcije koje vam mogu trebati, veliki izbor karti, lagano rukovanje zbog velikog display-a.

Smartphone

Prednosti: Veliki i kvalitetni display, lagan za rukovanje, sve u jednom uređaju
Mane:  slabija osjetljivost gps prijemnika (osim kod skupih uređaja), kratak vijek baterije. Največa mana mobitela kao GPS uređaja je što svaki track morate snimiti. Kad se baterija istroši i mobitel se ugasi sve što nije snimljeno nepovratno se briše. Znači ukoliko vam se to desi u pola ture, čak i da imate npr. solarni punjač i da ponovo upalite mobitel podaci bi bili izgubljeni. 

GPS

Prednosti: Dug vijek baterije (16-20 h) , izmjenjive baterije, visoka otpornost na vremenske uslove, kvalitetan signal, odlične karte. Ukoliko se ureađj ugasi zbog istrošene baterije, zamjenite iste, i samo se nastavite kretati. Svi podaci su spašeni.
Mane:  Cijena (uz mobitel morate kupiti još jedan uređaj), manji i lošiji display te teže tipkanje ako nije u pitanju GPS sa touch screen-om.

Vezani članci

Rosinj, Devetaci i Bijela gromilica (22.7.2018) Rosinj, Devetaci i Bijela gromilica (22.7.2018)
 Rezervišite ovu turu ! Polazna tačka: Prokoško jezero Završna tačka: Rosinj Upute za dolazak do polazne tačke: Ukoliko putujete iz...
Kretanje i snimanje track-a (7. dio) Kretanje i snimanje track-a (7. dio)
Fabričke postavke novog gps uređaj u principu zadovoljavaju potrebe prosječnog planinara, ipak savjetovao bi da izvršite neke provjere:...
Priprema i kreiranje rute (6. dio) Priprema i kreiranje rute (6. dio)
Ukoliko niste uspjeli naći postojeći track, moraćete sami kreirati rutu koju će te učitati u uređaj. Neke od metoda su: Google earth nam...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije