route.jpgUkoliko niste uspjeli naći postojeći track, moraćete sami kreirati rutu koju će te učitati u uređaj. Neke od metoda su:

  1. Google earth nam prikazuje satelitsku sliku terena koja je prilično detaljna. Na osnovu te slike povučete liniju koja je po vašoj procjeni moguća i obojite je u crveno. Provjerite njen visinski profil i ako ima vertikalnih skokova pomaknite putanju dok ne dobijete zadovoljavajući rezultat.
  2. Ukoliko imate topografsku kartu tog područja u .kmz formatu učitajte je u Google earth i provjerite da na karti nema ucrtanih planinarskih staza. Preko njih povucite linije i obojite ih u plavo.
  3. Eksportujete obje linije i učitajte ih u Garmin Base camp. Ukoliko u njemu imate kartu (najbolja je Adria Topo pro) provjerite da slučajno nema neki staza u tom području.
  4. Snimite sve moguće rute u .gpx file i eksportujte u svoj uređaj

Sada se može desiti da u uređaju imate više mogućih ruta, koje imaju sličnu putanju ili možda čak dodirne tačke. Naravno, na terenu uglavnom sve izgleda drugačije, ali vi imate dobru osnovu za kretanje prema svom cilju. Po završetku ture snimite dobijeni track, a pripremu obavezno izbrišite da je nekad slučajno ne bi ste arhivirali kao track.

 

Vezani članci

Kretanje i snimanje track-a (7. dio) Kretanje i snimanje track-a (7. dio)
Fabričke postavke novog gps uređaj u principu zadovoljavaju potrebe prosječnog planinara, ipak savjetovao bi da izvršite neke provjere:...
Korištenje postojećih trackova (5. dio) Korištenje postojećih trackova (5. dio)
Najlakši način jeste da uzmete track od nekoga ko je več prošao tim putem. Međutim, morate biti oprezni. Internet je pun loših i neprovjerenih...
Kako i za šta koristiti GPS (4. dio) Kako i za šta koristiti GPS (4. dio)
Postoji više načina na koje možete koristiti GPS. To na prvom mjestu zavisi od vaših potreba i sposobnosti. Ovdje ćemo spomenuti samo neke nač...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije