Edukativni tekst

Alpina

Hodanje je mnogo više od rekreacije. Ono ima pozitivne učinke na vaše zdravlje te je učinkovito u borbi protiv stresa i pridonosi ukupnom blagostanju. Planinarenje nije skup sport, ne oduzima puno vremena, a oprema je veoma pristupačna. To je razlog što planinarenje postaje sve popularniji sport u Bosni i Hercegovini.

Obuća za planinarenje se razlikuje ovisno o zahtjevnosti ture koju vršimo. I koliko je različitih aktivnosti, toliko je i različitih modela u našim prodavnicama i u našim ormarima.

Jedinstvenog pravila za odabir obuće nema. U principu treba samo uzeti vremena za odabir modela i veličine, budući da je obuća vrlo bitna za sigurnost i uživanje u prirodi. Cipele nas moraju čuvati od povreda, i dati osjećaj podrške nozi i tjelu, ublažiti udarce i svaki uspon ili pješaćenje učiniti boljim, jednostavnijim i lakšim. 

Niske ili visoke?
Pri obilasku prodavnica, već prije treba odlučiti da li trebate niske ili visoke cipele. Niske cipele za planinarenje su posebno prikladne za hodanje suhim, nezahtjevnim terenima, naravno, ako nemamo problema s gležnjevima i imamo iskustvo hodanja po različitim vrstama terena. Planinarenja u niskim cipelama mogu biti ugodnija i lakša. Ako sebi možete priuštiti, onda je najbolje kupiti i niske i visoke cipele. Ako ne možete ili ne želite kupiti i niske i visoke cipele, onda predlažemo da kupite visoke, budući da su one pogodnije za većinu šetača i planinara. Istina je da da je visoka obuća nešto teža i glomaznija, međutim je pri tome i bolja zaštita, pogotovo u gležnju, koji je pri hodanju najviše izložen. Visoke cipele su gotovo neophodna oprema pri zahtjevnijim terenima , višem gorju, visokom gorju i planinama, gdje smo izloženi vlažnim stijenama itd.


Cipele za lakše terene
Cipele za lakše terene su mekane, prozračne, udobne i lagane. U pravilu to su niske ili polu-visoke cipele, koje su namjenjene za izlete, pješačenje, planinarenju i sličnim povremenim aktivnostima. Njihovi potplati su bolje podstavljeni i stoga su udobnije i mekše od modela za srednje i teške terene. Ove cipele nemaju dodatne zaštite za gumu i izrađene su od laganih i prozračnih materijala. Neki modeli imaju vodootporne membrane.

Imate izbor između cipele za pješačenje, planinarske cipele i lagane planinarske cipele.


Cipele za srednje terene
Cipele se razlikuju od onih za zahtjevnije terene po tome po tome što su navodno lakše i manje glomazne i imaju niže potplate. Ove cipele su najpopularnije među planinarima koji hodaju na povremene izlete i onima koji hodaju po srednjem gorju i okolnim brdima. Te cipele su teže, nego što je gore opisano, više su preko gležnja i imaju grublji podplat. Cipele štite stopalo od vanjskih udaraca. Sposobne su se prilagoditi na bilo koju površinu, kao i dati fleksibilnost koja je potrebna za dobar uspon.

Izbor cipela imate u kategoriji cipele za pješačenje/planinarske cipele.


Cipele za zahtjevne terene
Te cipele obuhvataju gležanj i najteže su od svih planinarskih cipela. Najvažnije osim kvalitete potplata, je također kvaliteta materijala od kojeg je izrađen gornji dio cipele. Za te cipele se koriste najbolji materijali, budući da su u visokom gorju nepredvidivi i nepovoljni vremenski uvjeti. U pravilu, za ove cipele se koriste materijali koji imaju dobru toplinsku izolaciju i dobre nepromočive membrane koje štite stopala od ulaska vlage.

Imate izbor između kategorije planinarska obuća i obuća za visoka gorja.


Veličina
Najprije moramo utvrditi pravu veličinu cipela, potom osjećaj udobnosti i ponašanje stopala u cipeli. Cipele moraju biti udobne; ne smiju biti premale. Preporučujemo da cipele probavate kasno poslijepodne ili navečer, kada stopalo zbog prekida tjelesnih tekučina natekne. Probavamo u čarapama, koje će se koristiti za planinarenje. Općenito, kad se noga gurne naprijed, otraga moramo imati mjesta maksimalno za debljinu kartona od kutije. Kod zavezane cipele, prsti ne smiju dodirivati vrh cipele. Pri različitim opterećenjima stopalo se sa prstima i petom ne smije pomicati unutar cipele. Moramo biti oprezni i na još nešto. Ako nas u prodavaonici nešto stiska ili žulja, pri stalnoj upotrebi bi nas još više žuljalo.

Na temelju mjerenja stopala laserom, otkrili smo da su noge vrlo različite, a razlikuju se uglavnom u predjelu rista. Otprilike, možemo razlikovati stopala sa višim ili nižim ristom i ona uska ili široka. Upravo zbog različitosti mi smo u Alpini osmislili obuću koja je prilagođena širokoj paleti stopala. Cipele Binom i većina planinarskih cipela Alpina već imaju ugrađen poseban uložak VCP, koji omogućuje prigodbu visine prostora u cipeli. Ako uložak uklonimo, cipela ima veći volumen. Koliko god je ljudi, toliko je i različitih načina njihovog hodanja.

 

Čarape
Uz dobru kvalitetu obuće također je važno odabrati kvalitetne čarape. Uz dobru kombinaciju navedenog stopala će se osjećati udobno i sigurno. Cipele od suvremenih membrana sa prozračnm materijalima samo uz odgovarajuće čarape pružaju optimalnu odobnost. Nekad je bilo pravilo da nosimo dva para čarapa, zbog manje mogućnosti dobivanja žuljeva. Danas to više nije potrebno , budući su materijali za izradu obuće puno sofisticiraniji.

 

Prodaja
Nemojte da vas zavede vanjski izgled cipele, lijepih boja i oblika, budući da se planinarske cipele kupuju za upotrebu, a ne zbog ljepote. Najvažnije karakteristike planinarske cipele je udobnost, prikladna težina, zaštita od mehaničkih i drugih uticaja iz okoline, dobro prilagođavanje stopala u cipeli i potplata na podlogu, što osigurava mikroklimu, dugotrajnost i još mnogo toga. Prije svega moramo znati što su naši planovi, gdje, kada i koliko često ćemo nositi cipele. Lagana cipela za lakše, pretežno ravničarske šetnje je nešto sasavim drugo od cipela za zahtjevne ture koje mogu uključivati lakše penjanje, hodanje kroz snijeg, po mokrom kamenju i slično.
Uz današnji široki izbor cipela vrlo je teško odabrati. Pomaže nam dobar savjet prodavača koji su iskusni, dobro napravljeni testovi obuće, iskustva prijatelja i poznanika, ali najvažnije vlastiti osjećaj. Model cipele koji je za nekoga odličan, nije nužno da odgovara i vama. Istina da je teško odlučiti na temelju par koraka po prodavnici, zato moramo za konačnu odluku o kupnji slušati svoja iskustva i osjećaje.

 

Općenito, najbolje cipele za hodanje nema. Najbolje cipele za hodanje moramo pronaći samo za sebe. Za svoje osobine i potrebe. Ako ih puno tražimo, to je vrijedno truda da ih i pronađemo.

 

U prodavnicama Alpine možete dobiti puno savjeta. Kupovinu možete obaviti i preko naše web stranice.

Dobro došli!

Vezani članci

Alpina approach cipele za pješačenje i penjanje Alpina approach cipele za pješačenje i penjanje
  ROYAL 62732K  Cipela Royal je gradska inačica approach cipele, s kojom se manje podudara na tehničkim pojedinostima, a više na...
Planinarske cipele Alpina Planinarske cipele Alpina
HELIOS 691V1 planinarska cipela s VibramomModel Helios je namjenjen za srednja gorja, srednje zahtjevne ture. Gornji dio je od brušene kože, 4 DRY...
Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije