odrzavanje-cipela.jpgNajbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna cilja:

  • Osigurati odgovarajuću vodootpornost koja se s vremenom izgubi i treba je obnoviti
  • Održati propusnost zraka, time se uklanja višak vlage u cipeli zbog znojenja nogu.
  • Održati oblik i izgled, budući da je veći dio cipele izrađen od prirodne kože, kojoj je potrebno obnoviti sadržaj masnoće.

Postupci održavanja i njege obuće:

 • Najprije izvadimo uloške da se osuše i prozrače
 • Prije tretmana sa sprejem i čišćenjem izvadimo vezice.
 • Odstranimo veće nečistoće s vodom, krpom i četkom.
 • Čiščenje unutrašnjosti je moguće samo sa vlažnom krpom ili mekanom četkom da se unutrašnjost ne ošteti.
 • Pri sušenju obuća se ne smije izložiti izravnoj sunčevoj svjetlosti ili grijačim tijelima.
 • Obuću koja ima vlažnu unutrašnjost ispunimo sa novinskim papirom koji nakon sušenja izvadimo.
 • Najpogodnije vrijeme za impregnaciju s bezbojnim sprejem ili kremom je prije nego se obuća potpuno osuši, budući da tada ima bolje otvorene pore.
 • Preporučuje se da se u kožne djelove najprije dobro utrlja krema sa četkom i nakon toga se u tankom sloju na vanjsku stranu cipele nanese sprej.
 • Kožu treba redovito održavati s bezbojnim sprejem i kremom za zaštitu kožnih djelova. Zaštitu je potrebno obnavljati svaki put nakon nošenja po mokrom (nakon sušenja) i nakon svakog čišćenja obuće.

Impregnacija obuće
Gotovo svako sredstvo za impregnaciju namjenjeno koži je prikladno za planinarske cipele. Kako sprejevi, tako i razne kreme, masti i druga maziva . Ali potrebno je znati i slijedeće:

Pored toga da se imregnacijska sredstva nanose na vanjsku površinu cipele, ona prodiru i u unutrašnjost. Tako u kožu unosimo dodatnu masnoću, koja spriječavaju prodor vode.

Potplat je na cipeli presovan posebnim postupkom brizganja komponente PU (podplata) u kožu. Ako taj dio kože ( koji ima PU sidrenje ) pretjerano namastimo, promijenimo svojstvo kože, koje je za učinkovito ljepljenje jako bitno.Tako podplat ne drži više optimalno. Posljedica toga je da se podplat počinje odljepljivati.

Preporučujemo da se u predjelu spoja kože sa podplatom mastite malo manje (bez obzira na vrstu spreja ili kreme ). Kožu održavajte mekanu, čistu, a u tom dijelu ne upotrebljavajte previše različitih krema ili sprejeva. Impregnacijski sprej je u ovom slučaju možda bolji izbor, budući da su pojedinačni slojevi tanki. Tankoća ipak pruža manju zaštitu kože. Potrebno je napomenuti da će mast nešto potamniti boju kože.

U prodavnicama Alpine ili na web stranici alpinashop.ba možete dobiti puno savjeta.

Vezani članci

Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...
Zimske planinarske cipele Alpina Zimske planinarske cipele Alpina
ANAPURNA 67042 Planinarska cipela Anapurna namjenjena za viša i visoka gorja. Gornji dio je u cijelosti izrađen od prirodne kože, podstavljen sa...
Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017

Vremenska prognoza

 • Najčitanije

 • Najnovije