Edukativni tekst

odrzavanje-cipela.jpgNajbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna cilja:

  • Osigurati odgovarajuću vodootpornost koja se s vremenom izgubi i treba je obnoviti
  • Održati propusnost zraka, time se uklanja višak vlage u cipeli zbog znojenja nogu.
  • Održati oblik i izgled, budući da je veći dio cipele izrađen od prirodne kože, kojoj je potrebno obnoviti sadržaj masnoće.

Postupci održavanja i njege obuće:

 • Najprije izvadimo uloške da se osuše i prozrače
 • Prije tretmana sa sprejem i čišćenjem izvadimo vezice.
 • Odstranimo veće nečistoće s vodom, krpom i četkom.
 • Čiščenje unutrašnjosti je moguće samo sa vlažnom krpom ili mekanom četkom da se unutrašnjost ne ošteti.
 • Pri sušenju obuća se ne smije izložiti izravnoj sunčevoj svjetlosti ili grijačim tijelima.
 • Obuću koja ima vlažnu unutrašnjost ispunimo sa novinskim papirom koji nakon sušenja izvadimo.
 • Najpogodnije vrijeme za impregnaciju s bezbojnim sprejem ili kremom je prije nego se obuća potpuno osuši, budući da tada ima bolje otvorene pore.
 • Preporučuje se da se u kožne djelove najprije dobro utrlja krema sa četkom i nakon toga se u tankom sloju na vanjsku stranu cipele nanese sprej.
 • Kožu treba redovito održavati s bezbojnim sprejem i kremom za zaštitu kožnih djelova. Zaštitu je potrebno obnavljati svaki put nakon nošenja po mokrom (nakon sušenja) i nakon svakog čišćenja obuće.

Impregnacija obuće
Gotovo svako sredstvo za impregnaciju namjenjeno koži je prikladno za planinarske cipele. Kako sprejevi, tako i razne kreme, masti i druga maziva . Ali potrebno je znati i slijedeće:

Pored toga da se imregnacijska sredstva nanose na vanjsku površinu cipele, ona prodiru i u unutrašnjost. Tako u kožu unosimo dodatnu masnoću, koja spriječavaju prodor vode.

Potplat je na cipeli presovan posebnim postupkom brizganja komponente PU (podplata) u kožu. Ako taj dio kože ( koji ima PU sidrenje ) pretjerano namastimo, promijenimo svojstvo kože, koje je za učinkovito ljepljenje jako bitno.Tako podplat ne drži više optimalno. Posljedica toga je da se podplat počinje odljepljivati.

Preporučujemo da se u predjelu spoja kože sa podplatom mastite malo manje (bez obzira na vrstu spreja ili kreme ). Kožu održavajte mekanu, čistu, a u tom dijelu ne upotrebljavajte previše različitih krema ili sprejeva. Impregnacijski sprej je u ovom slučaju možda bolji izbor, budući da su pojedinačni slojevi tanki. Tankoća ipak pruža manju zaštitu kože. Potrebno je napomenuti da će mast nešto potamniti boju kože.

U prodavnicama Alpine ili na web stranici alpinashop.ba možete dobiti puno savjeta.

Vezani članci

Alpina approach cipele za pješačenje i penjanje Alpina approach cipele za pješačenje i penjanje
  ROYAL 62732K  Cipela Royal je gradska inačica approach cipele, s kojom se manje podudara na tehničkim pojedinostima, a više na...
Planinarske cipele Alpina Planinarske cipele Alpina
HELIOS 691V1 planinarska cipela s VibramomModel Helios je namjenjen za srednja gorja, srednje zahtjevne ture. Gornji dio je od brušene kože, 4 DRY...
Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

 • Najčitanije

 • Najnovije