Ruksak

Kada ste u divljini oprema koju imate sa sobom je sve na što se možete osloniti, dok se ne vratite u udobnost i sigurnost svoga doma. Do vas je kakvu ćete opremu ponijeti da bi vaše planinarenje bilo ugodno i sigurno. Ne ponijeti sa sobom prave stvari može rezultirati lošim iskustvom ili nečim gorim.
Razmjenjujući iskustva sa planinarima dobićete različite informacije o tome šta treba, a šta ne treba nositi. Nije važno da li će to biti deset, devet ili petnaest stvari, ali imaju neke vrlo, vrlo važne stvari koje biste trebali imali na planinarenju. Neke od njih bi trebalo imati sa sobom bilo gdje da idete izvan svoje kuće.

 

1. Dobra odluka vrijedi više od bilo koje opreme. Loša odluka ubija. Poštujte znakove i smjernice i razmišljajte šta čete učiniti prije nego to i učinite. Nemojte biti jadni nego razmišljajte racionalno.To uključuje i planirarske ture kao i boravak kod kuće.

2. Ruksak je jako bitna stvarna planinarenju. Vodite računa da je udoban, napravljen od dobrih materijala, da je ergonomski oblikovan, da ima vodonepropustivu zaštitu, da su mu naramenice dovoljno široke kako vas ne bi žuljao ...
3. Mapa/kompas/GPS. Koliko god puta da ste bili na nekom mjestu postoji mogućnost da se izgubite, neželjene povrede, divlje životinje ,loše vrijeme ili sl. i odmah biste morali mjenjati rutu. Neke od ovih stvari mogu biti vaš spas i trebalo bi da imate nešto od toga kada ste u divljini.
4. Voda. Za jednodnevnu turu treba ponijeti 1,5 -3 l vode. Dobro je prije ture piti više tečnosti kako bi tjelo bilo dobro hidrirano i spremno za napor. Vodu možete nositi u raznim vrstama flaša i sistemima za tekućinu koji se nose u ruksaku.
5. Baterija. Na planinarenje bi svakako trebalo ponijeti bateriju čak i onda ako se namjeravate vratiti prije mraka. Nepredvidive stvari se iznenada mogu dogoditi, a vas može uhvatiti mrak. LED baterije dugo traju, daju kvalitetnu svjetlost i nisu skupe.
6.Hrana. Vaše će tijelo potrošiti puno energije na planinarenju. Ako čekate da osjetite žeđ i glad tada ste već pogriješili. Na planinarenju treba jesti male, česte količine hrane kako bi ste ostali jaki i imali uravnoteženu energiju tokom cjelog dana. Nikako se ne prejedati čak i ako možete pojesti više hrane u tom trenutku. Trebalo bi minimalno unositi oko 2000 kalorija hrane. Visokoenergetska čvrsta hrana je odličan izbor i ne zauzima puno mjesta.
7. Kabanice i sl. U slučaju velike kiše ili čak oluje grada koje mogu iznenada doći na planinama potrebno je imati kabanicu ili kišobran koji bi nas mogao zaštiti od blage kiše ili jakog sunca.Dobra opcija su i pantalone koje ne propuštaju kišu, kao i ruksaci sa namjenskim kabanicama kako bi vam rezervna odjeća ostala suha. Pametno je i rezervnu odjeću staviti u plastične kese kako bi je maksimalno zaštitili u slučaju kiše.
8. Upaljač, šibice ili kresivo bi trebali biti u vašem ruksaku u slučaju da treba da zapalite vatru.
9. Prva pomoć. Pakovanje sa prvom pomoći bi trebali biti dovoljni za večinu ozljeda na planinarenju.
10. Mali nož je sasvim dovoljan,a može vam puno poslužiti.
11. Naočale i krema za sunčanje. Jako sunce vam može oštetiti vid i zadati glavobolju. Bilo bi pametno uložiti u dobre sunčane naočale za planinarenje. Sve izložene djelove tjela bi trebalo namazati kremom sa zaštitnim faktorom. Preporučuju se pantalone i majice dugih rukava kako bismo kožu zaštitili od opekotina, kao i šešir širokog oboda.
12. Zviždaljka. Čak i ako su vam obje noge slomljene na dnu neke litice i dalje možete puhati zrak. zvuk zviždaljke se daleko čuje, samo je ne treba koristiti radi zabave dok planinarite.
13. Zaštita od insekata. Na planinarenju vas duge hlače i majica mogu zaštiti od većine insekata ali nije loše imati neki sprej ili gel kojim ćete namazati otkrivene dijelove tjela. Insekti na planini znaju biti jako iritirajući i opasni, pogotovo ako imate alergije na ubode raznih životinja.
14. Lična karta i ključevi. Obavezno sa sobom ponijeti ličnu kartu i ključeve.
15. Mobitel i eksterni punjač
16. Najlonski konopac. Mnogo je razloga zašto bismo trebali nositi konopac, od toga da nam može poslužiti u slučaju da nam pukne pertla, do toga da možemo napraviti sklonište u slučaju nužde. To je jako dobra i pametna stvar za ponijeti.
17. Kesa za smeće zauzima jako malo mjesta, a njihova namjena je višestruka
18. Toalet papir, maramice i sl.
19. Mali štednjak na plin ili sl.
Imajte na umu da ova lista nije konačna i može biti izmjenjena i dopunjena u skladu sa vašim okruženjem i potrebama.

 

Vezani članci

Planinarske cipele Alpina Planinarske cipele Alpina
HELIOS 691V1 planinarska cipela s VibramomModel Helios je namjenjen za srednja gorja, srednje zahtjevne ture. Gornji dio je od brušene kože, 4 DRY...
Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...
Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije