Planinarske gojzericePuno stvari se uzima u obzir kada treba izabrati dobru čizmu. Početi ćemo sa dijelovima čizama, a završiti sa održavanjem istih. Gotovo sve planinarske čizme imaju slične komponente koje vam pružaju zaštitu od vanjskih uticaja. Normalno je da postoje neke jeftinije i skuplje, neke kvalitetne i neke ne baš toliko dobre čizme, ali uglavnom će svaka planinarska čizma bolje poslužiti od obične cipele.

Džon - to je dno čizme koje služi za lakše odupiranje tlu. Dobra čizma bi trebala da ima ANTI - SHOCK ili VIBRON džon koji apsorbuje lakše udarce.  Džon štiti od oštrog kamenja i brine se da se ne okliznete na mokrim površinama.

 

Gornji dio čizme - sve iznad džona je gornji dio čizme. Kod dobre planinarske čizme gornji dio bi trebao biti čvrsto pričvršćen za džon, trebao bi biti vodootporan i omogućavati znoju da ispari.

Unutarnji dio čizme - postava i obloge su smješteni unutar čizme kako bi povećali udobnost. Postava također se ponaša kao izolacija i smanjuje pritisak na nogu.

Uložak - vaše stopalo stoji na uložku koji bi trebao biti prave veličine za vašu nogu jer u suprotnom će vam samo smetati i može vam pokvariti čitav izlet. Ulošci od pjene brzo se deformišu  i tako gube svoju osnovnu osobinu.

Jezik - jednostavni dio koji služi za pokrivanje noge sa gornje strane i brine se da vam bude udobno u vašim planinarskim čizmama.

Pertle - dio čizme koji služi za stezanje tako da vam ona ne spada sa noge. Rupice kroz koje prolaze pertele obično imaju metalnu zaštitu okolo tako da se ne pocijepaju nakon što budu više korištene.

Kuke -  nalaze se na samom vrhu čizme i za njih se kače pertle kako bi vam čizma bolje prionula oko cijelog gležnja.

Briga o vašim čizmama

Sve zavisi od materijala od kakvog je izrađena vaša čizma. Kada ih kupujete pitajte prodavaca o tome kako trebate brinuti o čizmama. Možda vam on može preporučiti neke sprejeve ili kreme koje pomažu da vaša čizma traje duže. Svoje čizme čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Nakon svakog izleta potrebno ih je očistiti i lagono osušti. Ako ih budete sušili na pretoplom mjestu, ljepilo koje spaja dijelove čizme može popustiti i onda dolazi do problema.

Vezani članci

Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...
Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017
  • Najčitanije

  • Najnovije