Planinarske gojzericePuno stvari se uzima u obzir kada treba izabrati dobru čizmu. Početi ćemo sa dijelovima čizama, a završiti sa održavanjem istih. Gotovo sve planinarske čizme imaju slične komponente koje vam pružaju zaštitu od vanjskih uticaja. Normalno je da postoje neke jeftinije i skuplje, neke kvalitetne i neke ne baš toliko dobre čizme, ali uglavnom će svaka planinarska čizma bolje poslužiti od obične cipele.

Džon - to je dno čizme koje služi za lakše odupiranje tlu. Dobra čizma bi trebala da ima ANTI - SHOCK ili VIBRON džon koji apsorbuje lakše udarce.  Džon štiti od oštrog kamenja i brine se da se ne okliznete na mokrim površinama.

 

Gornji dio čizme - sve iznad džona je gornji dio čizme. Kod dobre planinarske čizme gornji dio bi trebao biti čvrsto pričvršćen za džon, trebao bi biti vodootporan i omogućavati znoju da ispari.

Unutarnji dio čizme - postava i obloge su smješteni unutar čizme kako bi povećali udobnost. Postava također se ponaša kao izolacija i smanjuje pritisak na nogu.

Uložak - vaše stopalo stoji na uložku koji bi trebao biti prave veličine za vašu nogu jer u suprotnom će vam samo smetati i može vam pokvariti čitav izlet. Ulošci od pjene brzo se deformišu  i tako gube svoju osnovnu osobinu.

Jezik - jednostavni dio koji služi za pokrivanje noge sa gornje strane i brine se da vam bude udobno u vašim planinarskim čizmama.

Pertle - dio čizme koji služi za stezanje tako da vam ona ne spada sa noge. Rupice kroz koje prolaze pertele obično imaju metalnu zaštitu okolo tako da se ne pocijepaju nakon što budu više korištene.

Kuke -  nalaze se na samom vrhu čizme i za njih se kače pertle kako bi vam čizma bolje prionula oko cijelog gležnja.

Briga o vašim čizmama

Sve zavisi od materijala od kakvog je izrađena vaša čizma. Kada ih kupujete pitajte prodavaca o tome kako trebate brinuti o čizmama. Možda vam on može preporučiti neke sprejeve ili kreme koje pomažu da vaša čizma traje duže. Svoje čizme čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Nakon svakog izleta potrebno ih je očistiti i lagono osušti. Ako ih budete sušili na pretoplom mjestu, ljepilo koje spaja dijelove čizme može popustiti i onda dolazi do problema.

Vezani članci

Planinarske cipele Alpina Planinarske cipele Alpina
HELIOS 691V1 planinarska cipela s VibramomModel Helios je namjenjen za srednja gorja, srednje zahtjevne ture. Gornji dio je od brušene kože, 4 DRY...
Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...
Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije