Planinarske gojzericePostoji širok raspon obuće za planinarenje. Vrsta čizme koju ćete vi koristiti zavisi od terena na koji idete. U radnjama sa planinarskom opremom izaberite one čizme koje vama najbolje odgovaraju. Proizvođači poput Marrell, Salomon, Mc Kinely, Timberland proizvode sasvim dobre čizme koje će zadovoljiti vaše potrebe. Cijena dobrih čizama se kreće od 150 KM pa na više.

 

Sandale za planinarenje - sigurno možete planinariti sa vašim planinarskim sandalama. Preporučuju se na manjim turama gdje se ide po ravnom terenu. Sandale je uvijek dobro imati sa sobom kada idete na višednevno planinarenje ili za prelazak preko vode.

Planinarske tene - vrlo fleksibilne, pružaju udobnost i lahkoću noge tako da vam ne smetaju svojom težinom. Ne preporučuju se na težim i zahtjevnijim turama jer ne pružaju potporu za zglob.

Čizme srednje težine - ovo je čizma koju će odabrati većina planinara. Pruži će vam udobnost  kako na težim terenima tako i na onim lakšim. Prije nego se uputite na težu turu prvo morate "razgazitii" svoje  čizme. Neke će nakon 10 min. hodanja u njima već dobro prionuti uz vašu nogu dok će neke možda tek za sedmicu se prilagoditi vašoj nozi. Ovakva vrsta gojzerica mora biti otporna na vodu, tako da  će najvjerovatnije biti izrađena od Gore - Tex-a.

Teške čizme - ova vrsta planinarske čizme vam u potpunosti pruža zaštitu od bilo kakvih ozlijeda zgloba ili stopala. Namijenjena je za nešto teže terene jer nema smisla nositi ih po ravnom terenu kada imate neku lakšu obuću. Ovakve čizme su najčešće izrađene od Gore-Tex-a, tako da su vodootporne.

Alpinističke čizme - nemojte ni pomišljati da uzmete jedne ovakve za obično planinarenje. Ovakve čizme su namijenjene za iskusnije planinare koji idu na teže terene. Ove čizme su namijenjene za penjanje jer pružaju iznimnu podršku zglobu.  Vrlo su krute tako da nisu nkako preporučljive za obične šetnje. Cijena ovakvih čizmi se kreće od 300 KM pa na više.

Vezani članci

Planinarske cipele Alpina Planinarske cipele Alpina
HELIOS 691V1 planinarska cipela s VibramomModel Helios je namjenjen za srednja gorja, srednje zahtjevne ture. Gornji dio je od brušene kože, 4 DRY...
Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...
Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije