Planinarske gojzericeKada trebate da odaberete svoje gojzerice za planinarenje onda pažljivo razmotrite par važnih stvari.

Težina - što lakše čizme će vam omogućiti manji napor nogu. Ali lakše ne znače bolje. Pazite da zglob uvijek ima potporu čizme.

Voda - vama treba materijal koji ne propušta vodu unutra, ali vlagu i tečnost pušta vani.

Zaštita od povrijede - vaša čizma treba da vas štiti od udarca u nožne prste i povrijede zgloba. Kada nosite težak teret vaša noga se mora kretati unutar čizme naprijed i nazad, ali ne previše jer tada može doći do povrijede.

 

Iz ovog teksta lahko možete uočiti da je  neka univerzalna vrsta čizme, čizma srednje težine. Pogodna za  neke teže i neke lakše terene a i za obične šetnje. Sebi izaberite one čizme koje vama najbolje odgovaraju ali pazite na neke važne stvari koje svaka planinarska čizma mora imati.

Tipovi planinarenja - svoje čizme birajte za teren na koji će te ići. Ako su to neki lagani ravni tereni zašto onda kupovati alpinističke čizme kada su vam možda dovoljne planinarske sandale.Čizme koje pružaju više podrške zglobu su bolje za početnike, a oni iskusniji kojima je već zglob navikao na grublji teren, oni mogu koristiti lakše čizme.

Udobnost - ovo je teži dio kod biranja vaših čizmi jer svakom je noga različita. Kada kupujete svoje čizme uzmite u obzir i debele planinarske čarape. Vremenom bi se čizma trebala "razgaziti" tako da vam bude udobnija. Čizma ne smije biti ni prevelika ni premala, zato bolje nemojte kupiti one koje vam ne odgovarujenego sačekajte i izaberite one najbolje za vas.

Kvalitet čizme - vaše čizma ne mora biti najskuplja markirana koja postoji. Pobrinite se samo da je kvalitetna i da zadovoljava vaše potrebe. Gledajte da ima čvrst šav i da nema nekih ogrebotina. Obratite pažnju na debljinu jer ako su pre tanke onda će se brzo razvaliti.

Vezani članci

Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...
Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...
Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije