RukasakKada planinarite sve što želite da imate sa sobom ili vam treba da imate sa sobom, morate ponijeti. Sve nepotrebne stvari ne nosite sa sobom jer će vas usporavati i dodatno umarati. Postoje 3 osnovne veličine paketa koji nosite sa sobom. Zavisno od veličine grupe i dužine vašeg planinarenja to može biti mala torbica ili veliki planinarski ruksak.

Torbica

Također se zove i "bubreg" ili mala torbica koja se nosi oko struka i u kojoj stoje vaše privatne stvari tokom jednodnevnog ili višednevnog izleta. Vrlo je kompaktna i vrlo korisna. Nemojte pretrpavati svoju torbicu jer će vam onda samo smetati.

 

Ruksak za jednodnevno planinarenje

Za kratke jednodnevne ture stvarno vam neće trebati puno stvari tako da možete ponijeti neki manji ruksak od 25 l ili najviše 35 l. Ako idete na duže jednodnevne izlete ili očekujete loše vrijeme onda nije loše ponijeti više potrebne opreme ali će vam onda trebati i malo veći ruksak.

Veliki ruksak za planinarenje

Za ozbiljnije ture ili višednevno planinarenje trebaće vam veći ruksak od nekih 40 l pa na više. Ovakvi ruksaci su napravljeni od vodootpornog materijala ili imaju vodootporni prekrivač za ruksak. Namijenjeni su za teži teret kao što su sistemi za spavanje ili neke vrste skloništa poput šatora. Ovakvi ruksaci imaju široke naramenice i pojas koji ide oko struka i oko prsa kako bi smanjio opterećenje na ramenima i leđima.

Koju god vrstu ruksaka da nosite bitno je da oni čuvaju vaše stvari suhim. U radnjama sa planinarskom opremom možete naći ruksake raznih veličina, boja i oblika. Uvijek je bolje imati veći ruksak koji će vam možda nekada biti polu-prazan nego imati mali u koji nećete moći staviti sve potrebne stvari.

Vezani članci

Planinarske cipele Alpina Planinarske cipele Alpina
HELIOS 691V1 planinarska cipela s VibramomModel Helios je namjenjen za srednja gorja, srednje zahtjevne ture. Gornji dio je od brušene kože, 4 DRY...
Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...
Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije