Planinarski štapoviPlaninarski štapovi su nalik na skijaške s tim da su ovi teleskopskog tipa tako da ih možete prilagoditi svojoj visini i terenu po kojem planinarite.
Postoje mnoge mane i prednosti korištenja  planinarskoih štapova. Kada planinarite sa štapovima znatno olakšavate posao nogama, tako da se opterećenje podjednako prenosi i na ruke i na noge. Lakše savladavate uzbrdice kada se možete oduprijeti i rukama. Da bi planinarski štapovi mogli da vam pomognu morate znati kako ih koristiti u protivnom oni će vas samo umarati. Za teže i duže ture preporučuju se štapovi jer će vam znatno olakšati posao. Ne morate odvajati novac za prave planinarske štapove nego možete uzeti obični drveni štap koji nađete na putu, ali vam on neće garantovati lahkoću rukovanja kao sa pravim štapom.

Ovo su neke prednosti planinarskih štapova :

  • dodato olakšavanje kada se penjete ili silazite
  • veći domet, ako želite nešto dohvatiti
  • zaštita od zmija
  • može poslužiti kao kolac za šator
  • možete se nasloniti
  • ako vam više ne treba jednostavno ga sklopite i zakačite za ruksak
  • signal za pomoć
  • služi za ispitivanje terena, ako hodate kroz vodu ili blato

Planinarski štapovi su stvar koja je vrlo korisna zato kada ih budete kupovali izaberte one sa dobrom ručkom jer ćete je čuvati čitav dan tako da mora biti udobna. Neka budu čvrsti da mogu izdržati težinu veću od vaše.

Postoje razne vrste planinarskih štapova, ali ćemo izdvjiti one sa ANTI-SHOCK sistemom koji ublažuju udarce. Pored ovih možete pronaći razne vrste štapova sa kompasima ili lampama na sebi. Svaki dobar planinarski štap na svom kraju ima dio koji služi za kada se planinari po snijegu. Taj okrugli dio pruža otpor snijegu tako da vam štapovi ne propadaju kroz snijeg.

Kada planinarite sa štapovima koristite trakice za zglob koje vam mnogo pomažu. Ako se umorite sobodno opstite ruke a štapovi vam neće ispasti. Ako idete uzbrdo onda trebate smanjiti dužinu štapa, a ako idete nizbrdo onda bi je trebali povećati.

Nekima je nezamislivo hodati sa štapovima jer misle da će im samo smetati međutim kada probaju shvate da nije tako teško i onda postanu neizostavni dio njihove planinarske opreme. 

Vezani članci

Planinarske cipele Alpina Planinarske cipele Alpina
HELIOS 691V1 planinarska cipela s VibramomModel Helios je namjenjen za srednja gorja, srednje zahtjevne ture. Gornji dio je od brušene kože, 4 DRY...
Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...
Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije