VatraPlaninarima je vatra potrebna iz tri razloga:

Grijanje Vatra daje toplotu i čini da se vaše tijelo bolje osjeća u hladnim noćima ili danima. Pored toga toplotu vatre možete iskoristiti i za sušenje odjeće.

Kuhanje Na vatri možemo kuhati i pripremati hranu i tople napitke koje će, osim toga što će utaliti glad, naše tijelo grijati iznutra i na taj način podiči našu tjelesnu temperaturu

Samopouzdanje Kada ste u divljini, u društvu ili sami, vatra će na vas djelovati umirujuće i vratiti vam izgubljeno samopouzdanje. Osim toga držaće razne životinje i nepozvane goste dalje od vašeg logora.

 Da zapalite vatru potrebna su vam tri osnovna elementa: gorivo, zrak i toplota. U prirodi to izgleda otprilike ovako: Gorivo je šuma, zrak je vjetar i toplota npr. udar munje. Na taj način može nastati vatra tj. veliki požar. Mi ćemo koristiti ovo u puno manjem omjeru. Za gorivo će nam poslužiti nekoliko suhih grana, umjesto vjetra ćemo koristiti naš dah (puhanje u vatru) i umjesto munje, šibice, upaljač ili kremen.

Pored ova tri uslova prije nego počnemo sa paljenjem vatre moramo izabrati mjesto na kojem je paljenje dozvoljeno i gdje nećemo ugroziti prirodu ili druge ljude.
U mnogim nacionalnim parkovima i zaštićenim područjima nije dozvoljeno paljenje vatre i za to možete biti krivično gonjeni. Čak i kada je dozvoljeno ne znači da ne treba biti oprezan. Velike suše, vrućine ili jak vjetar mogu lahko izazvati požar. Iz tog razloga treba biti izuzetno oprezan, tražiti zaklon od vjetra (ili ga napraviti) i uvijek imati spremnu dovoljnu količinu vode da možete ugasiti vatru. Vatru možete ugasiti i zemljom (pijeskom) ali uvijek postoji mogučnost da ostane žar koja može izazvati požar. Zato je najbolje koristiti vodu.
Pored svega ovoga, ostavljate što manje tragova u prirodi. Vodite računa da dim može oštetiti okolna stabla, a sama vatra ostavlja tragove na kamenju ili travnatim površinama. Trebate se truditi da za sobom uklonite koliko god je moguće tragove boravka u prirodi. Iz tog razloga najbolje je za vatru izabrati mjesto koje je već korišteno, sa što manje vegetacije. Po potrebi ga ograditi da se sprječi širenje vatre i poslije korištenja ga vratiti u prvobitno stanje.

Pošto ste našli mjesto za vatru sada treba pripremiti materijal za kresivo, potpalu i za gorivo.

Kresivo za vatruKresivo je lako zapaljivi materijal koji će pokrenuti vatru. Sitne suhe grančice koje će se zapaliti odmah (od veličine šibice do veličine olovke), ili brezina kora, borove iglice, stara suha gnijezda, šišarke, suha trava, papir, tkaninu, smolu itd. Možete sebi pripremiti set za potpalu prije samog polaska na planinarenje što će vam znatno olakšati paljenje vatre.

  

 

Drvo za potpaluZa potpalu je najbolje koristiti malo veće grančice od onih koje smo koristili za kresivo. Od debljine olovke pa sve do grančica koje možete i sami slomiti preko koljena. One služe da "stablizuju" tek upaljenu vatru i da joj daju snagu da zapale deblje drvo koje ćemo koristiti kao gorivo.

   

 

 

Drvo - Gorivo za vatruŠto se tiče materijala za gorivo, treba koristiti suhe (po mogučnosti otpale) lako lomljive grane veličine vaše podlaktice. Uvijek trebate pripremiti barem dva puta više granja nego što mislite da će vam trebati, tako da ga ne bi morali skupljati kad vatra već gori. Hrastovo drvo, breza, javora ili bilo koje tvrdo drvo bit će najbolje kako bi stvorili kvalitetnu vatru.

 

 

Posebno obratite oažnju na sljedeće:

- Nikada se nemojte udaljavati od vatre i ostavljati je da gori bez nadzora.
- Nikada vatru nemojte paliti usred šume, jer se vrlo lako zapali stablo ili krošnja.
- Ako odlazimo ili ako nam vatra više nije potrebna obavezno je treba ugasiti, rasturiti žar i grane, dobro politi vodom, posuti pijeskom ili zatrpati. Budite 100% sigurni da žar nije ostao i da se ništa ne dimi.

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije