Planinarsko sklonište Jezerce na planini PrenjDizajn skloništa namijenjenih za ruksak se konitiniuirano razvija. Od stotine različitih oblika i veličina otprilike se sve svodi na 3 - 4 osnovna oblika. Ukoliko uslovi nisu ekstremni ne morate kupiti sebi neki šator nego jednostavno možete izraditi sebi jedan kvalitetan za manje uloženog novca.

Vrste skloništa

Stalna skloništa - na nekim stazama postoje stalna skloništa kao što su kolibe u kojima se može prenoćiti ali uvijek je dobro ponijeti svoju vreću za spavanje.

 

Šator - postoji mnogo vrsta i dizajna šatora. Svi oni vrše osnovnu funkciju, da štite od vanjskih vremenskih uticaja ( vremena i kiše) i od raznih kukaca i buba. Najvjerovatnije nećete naći prostran  i kvalitetan, a jeftin šator ali oni uvijek mogu poslužiti kao dobro sklonište.

Viseće sklonište - za njega nije potrebna ravna zemlja ali zato jesu dva jaka drveta koja će vas čuvati odignute od zemlje. Za ovakvu vrstu skloništa će vam biti potrebna i dodatna izolacija.

Otvoren prostor - sklonište možda nije ni potrebno ako znate da će biti lijepa noć, jednostavno prostrite svoju podlogu za spavanje i uživajte. 

Šta je važno?

Kada birate svoje sklonište gledajte šta je vama važno. Da li želite što lakše sklonište kako se ne bi umarali u toku dana ili želite potpuni ugođaj u prirodi. Povedite računa o kvaliteti vašeg skloništa jer nećete imati boljeg ako dođe do oluje. Ako planinarite na mjestu gdje je teško očekivati snijeg i loše vrijeme, zašto se onda mučiti. Jednostavno ponesite neko manje sklonište.

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017
  • Najčitanije

  • Najnovije