Planinarsko sklonište Jezerce na planini PrenjDizajn skloništa namijenjenih za ruksak se konitiniuirano razvija. Od stotine različitih oblika i veličina otprilike se sve svodi na 3 - 4 osnovna oblika. Ukoliko uslovi nisu ekstremni ne morate kupiti sebi neki šator nego jednostavno možete izraditi sebi jedan kvalitetan za manje uloženog novca.

Vrste skloništa

Stalna skloništa - na nekim stazama postoje stalna skloništa kao što su kolibe u kojima se može prenoćiti ali uvijek je dobro ponijeti svoju vreću za spavanje.

 

Šator - postoji mnogo vrsta i dizajna šatora. Svi oni vrše osnovnu funkciju, da štite od vanjskih vremenskih uticaja ( vremena i kiše) i od raznih kukaca i buba. Najvjerovatnije nećete naći prostran  i kvalitetan, a jeftin šator ali oni uvijek mogu poslužiti kao dobro sklonište.

Viseće sklonište - za njega nije potrebna ravna zemlja ali zato jesu dva jaka drveta koja će vas čuvati odignute od zemlje. Za ovakvu vrstu skloništa će vam biti potrebna i dodatna izolacija.

Otvoren prostor - sklonište možda nije ni potrebno ako znate da će biti lijepa noć, jednostavno prostrite svoju podlogu za spavanje i uživajte. 

Šta je važno?

Kada birate svoje sklonište gledajte šta je vama važno. Da li želite što lakše sklonište kako se ne bi umarali u toku dana ili želite potpuni ugođaj u prirodi. Povedite računa o kvaliteti vašeg skloništa jer nećete imati boljeg ako dođe do oluje. Ako planinarite na mjestu gdje je teško očekivati snijeg i loše vrijeme, zašto se onda mučiti. Jednostavno ponesite neko manje sklonište.

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije