Obična vreća za spavanjeBez adekvatnog odmora, vaš višednevni izlet neće biti potpun. Osjećaj umora i iscrpljenost vam mogu samo otežati situaciju. Glavni cilj sistema za spavanje je da sebi osigurate toplotnu izolaciju, udobnost i suhoću. Štedljivi planinar sebi može napraviti svoj sistem za spavanje. Fleksibilni sistem omogućuje planinaru da individualno rasporedi stvari u zavisnosti od temperature i vremena.
Razmatranje sistema za spavanje

Kada smo vani uglavnom toplotu gubimo putem konvekcije, znojenja i disanja. Ne može te puno učiniti što se tiče disanja jer se ne može regulisati. Problem je ako vam je pretoplo dok spavate, tako se počinjete znojiti i gubiti temperaturu. Dobar sistem za spavanje je onaj koji smanjuje mogućnosti gubitka topline putem konvekcije i kondukcije. Konvekcija jednostavno rečeno je strujanje zraka. Jednostavna cerada koja štiti od vjetra može spriječiti konvekciju. Kada vašim rukama dotaknete led onda se toplina iz vaših ruku prebaci na led. To je kondukcija i tako se uglavnom gubi toplina dok spavate vani. Kvalitetna podloga koja će vam poslužiti kao izolator od tla je ključna stvar vašeg sistema za spavanje.

Osnovne komponente sistema za spavanje

Sistem za spavanje mora sadržati neke komponente koje će vas izolovati od okoliša i ujedno biti dovoljno udobne za spavanje.

Podloga - sloj koji će štititi ostatak vašeg sistema za spavanje od vlage i prljavštine. Ako bude padala kiša voda neće doprijeti do ovog sloja zbog vodootpornih materijala koji trebaju biti lagani, fleksibilni i izdržljivi.

Podloga za spavanje - izolacija između vas i tla. Ovo je bitna komponenta koja se često zanemari od strane neiskusnih planinara. Podloga za spavanje ima dvije osnovne funkcije : drži vas toplim i brine se da vam bude udobno. Postoje dvije osnovne vrste podloga za spavanje, ali uvijek imate više varijacija svake od njih :
-Zatvorena podloga za spavanje - izdržljiva, vodootporna i vrlo dobar izolator. Mana je što nije previše udobna. Može vam dobro služiti kao izolacija od vode, potrebno je samo odrolati i spremna je za spavanje i vrlo je jeftina.
-Podloga na napuhavanje - veliki raspon cijena i mogućnosti. Pruža vam izolaciju i dobar san jer spavate 1 do 3 cm od tla. Skuplje su od običnih podloga ali zauzimaju manje prostora kada su ispuhane i pruža vam više mogućnosti. Neke podloge na napuhavanje imaju unutarnju izolaciju za zimske dane ali to ih čini težim i skupljim.

Vreća za spavanje - Čahura

Vreća za spavanje - izolacija između vas i zraka. Sintetička izolacija košta manje, lakša je i fleksibilnija.

Vreća (Čahura) - Kada dođu hladniji dani potrebna vam je neka vrsta bolje izolacije. Ovakva vrsta vreće će vam pružiti bolju izolaciju.

Odjeća - U sistem za spavanje se uključuje i vaša odjeća za spavanje. Bitno je da odjeća bude suha i čista i da ne bude skroz tanka jer noći su uvijek hladnije od dana.

Jastuk - Malo mehke odjeće stavite u manju torbu i to vam može poslužiti kao dobar jastuk. Uvijek možete kupiti male lagane jastuke udobne za spavanje.

Preporuke za sistem za spavanje

Svako voli spavati u drugačijem okruženju , tako da postoje razne mogućnosti i možda ćete vi koristiti neke druge stvari koje bi vama pružile bolji san. Uglavnom sve se svodi na osnovne slojeve o kojima smo govorili ranije.

Vezani članci

Planinarske cipele Alpina Planinarske cipele Alpina
HELIOS 691V1 planinarska cipela s VibramomModel Helios je namjenjen za srednja gorja, srednje zahtjevne ture. Gornji dio je od brušene kože, 4 DRY...
Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...
Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije