Kuhanje na planinarenjuJednodnevno planinarenje ne zahtjeva kuhanje jer sa sobom možete ponijeti dovoljno hrane u konzervama tako da na kraju dana kada dođete kući  imate vremena za kuhanje. Za višednevni izlet ne možete nositi ogromne količine hrane u konzervama i vjerovatno bi ste htjeli da u 2 - 3 dana pojedete nešto kuhano. To znači kuhanje ili podgrijavanje hrane, ovisno o tome šta vam se sviđa postoji nekoliko načina za prpremu hrane od kojih svaka od njih ima neke prednosti i mane.

 

Kuhanje - Hranu možete kuhati, grijati, peči ili pržiti ali to je dobar način za pripremu jela u nekom kampu jer sva potrebna oprema za to je vrlo teška i jedan planinar ne bi mogao nositi i to uz svoju standardnu opremu. Međutim, nekad je topli obrok vrijedan dodatne težine koju morate nositi.

Hladna jela - Da bi ste uštedjeli na težini poslužite se hladnim jelima kao što su ona u konzervama. Zauzimaju manje prostora, a također su vrlo hranjiva.

Vaša kuhinja

Ako vam hladna hrana nije privlačna onda bi ste trebali sa sobom ponijeti neke osnovne stvari pomoću kojih ćete kuhati.

  • Štednjak - postoje različite vrste štednjaka, tako da odaberete onaj koji vama najbolje odgovara.
  • Gorivo - ovisno o peći kakvu ste izabrali to može biti drvo, alkohol, plin ili zapaljive kocke.
  • Upaljč - šibice su osjetljive na vodu, vjetar, i ne traju dugo. Mali obični upaljač  će vam uvijek dobro doći. Ali najbolje je imati kvalitetni zippo upaljač.
  • Kašika - sve što trebate za kuhanje jeste obična kašika .
  • Posuda za kuhanje

Hiljade planinare prije vas je usavršavalo tehniku kuhanja. Tako je razvijen brz i jednostavan način pripreme toplog obroka kuhanjem dehidrirane (suhe) hrane u vodi zagrijanoj na nekih  90 do 100°C. Za nekih 3 do 8 min. voda će prokuhati na vašem štednjaku. U nju stavite hranu, pokrijte sa poklopcem, smanjite plamen, i pričekajte 10 minuta i obrok je spreman. Kasnije očistite vaš pribor za kuhanje  kako bi bio spreman za idući put.

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije