Jednodnevno planinarenje ne zahtjeva kuhanje jer sa sobom možete ponijeti dovoljno hrane u konzervama tako da na kraju dana kada dođete kući imate vremena za kuhanje.
Za višednevni izlet ne možete nositi ogromne količine hrane u konzervama i vjerovatno bi ste htjeli da u 2 - 3 dana pojedete nešto kuhano. To znači kuhanje ili podgrijavanje hrane, ovisno o tome šta vam se sviđa postoji nekoliko načina za prpremu hrane od kojih svaka od njih ima neke prednosti i mane.
Kuhanje - Hranu možete kuhati, grijati, peči ili pržiti ali to je dobar način za pripremu jela u nekom kampu jer sva potrebna oprema za to je vrlo teška i jedan planinar ne bi mogao nositi i to uz svoju standardnu opremu. Međutim, nekad je topli obrok vrijedan dodatne težine koju morate nositi.
Hladna jela - Da bi ste uštedjeli na težini poslužite se hladnim jelima kao što su ona u konzervama. Zauzimaju manje prostora, a također su vrlo hranjiva.
Vaša kuhinja
Ako vam hladna hrana nije privlačna onda bi ste trebali sa sobom ponijeti neke osnovne stvari pomoću kojih ćete kuhati.
- Štednjak - postoje različite vrste štednjaka, tako da odaberete onaj koji vama najbolje odgovara.
- Gorivo - ovisno o peći kakvu ste izabrali to može biti drvo, alkohol, plin ili zapaljive kocke.
- Upaljč - šibice su osjetljive na vodu, vjetar, i ne traju dugo. Mali obični upaljač će vam uvijek dobro doći. Ali najbolje je imati kvalitetni zippo upaljač.
- Kašika - sve što trebate za kuhanje jeste obična kašika .
- Posuda za kuhanje
Hiljade planinare prije vas je usavršavalo tehniku kuhanja. Tako je razvijen brz i jednostavan način pripreme toplog obroka kuhanjem dehidrirane (suhe) hrane u vodi zagrijanoj na nekih 90 do 100°C. Za nekih 3 do 8 min. voda će prokuhati na vašem štednjaku. U nju stavite hranu, pokrijte sa poklopcem, smanjite plamen, i pričekajte 10 minuta i obrok je spreman. Kasnije očistite vaš pribor za kuhanje kako bi bio spreman za idući put.