Naporno penjanjeAko idete na duže i teže planinarenje onda se nije loše pripremiti. Pogotovo ako niste duže vrijeme planinarili, onda je zaista potrebna neka vrsta pripreme kako ne bi došlo do povreda. Priprema ne mora biti u prirodi. Jednostavno pješačite gradom, ali bržim tempom.

Svoje tijelo bi trebali pripremiti za teži izazov. Bolje je odvojiti malo vremena za pripremu, nego odustati 1 ili 2 km od vrha.

Planinarski mišići - Kada idete planinariti onda rade posebne grupe mišića, koje se možda odmaraju kada se bavite nekom drugom aktivnošću. Vaše glavno oružje je dobra fizička sprema. 

Zrak - Pluća i srce moraju biti spremni kako bi imali dovoljno zraka. Ako ne dišete pravilno onda će te se brzo umoriti, a sa umorom dolazi do pada koncentracije. Tako se najčešće planinari povrijede.

Oprema - Noge tebaju imati udobne čizme, a ostatak tijela odjeću koja će vas ostaviti suhim i sigurnim.

Evo nekih smjerica koje možete koristiti u vašem planinarskom svijetu :

- Ako imate bilo kakvih hroničnih bolesti ili nekih drugih problema onda posjetite doktora. On bi vam trebao objasniti stanje vašeg tijela. Doktor bi vam mogao preporučiti neki program ili preventivne mjere koje bi vam pomogle.

- U vašim izletima morate uživati jer pješačenje je rekreacija. Vaše planinarske izlete provodite na lijepim mjestima kako bi ste se opustili.

- Ako pješačite sami onda vam može biti jako dosadno. Uključite i svoje prijatelje. Možda upoznate neke iskusnije planinare koji će vam pomoći.

- Kada tek počinjete planinariti onda krenite polahko. Brzina će vremenom doći, ali je bitno da izgradite svoje mišiće i osjećaj za hodanje u prirodi. Kada hodate gradom onda ne brinete o kamenju na putu ili korijenu drveta o koji bi ste se mogli spotaknuti. U prirodi vaše oči i uši morate držati širom otvorenim.

Za dvije sedmice redovnog vježbanja, možete steći dobru formu koja će poslužiti za vaše izazove.

Olakšajte sebi

Nosite samo potrebne stvari kao što su voda, hrana i prva pomoć. Ako na to dodate malo odjeće i sigurnosne stvari poput noža, zviždaljke ili biber spreja, onda vi imate svoju opremu. Nemojte pretjerivati.

Improvizacija

Možda nemožete stići u teretanu ili se ne možete profesionalno baviti nekim sportom, ali sigurno možete odvojiti 30 min. ujutro ili uveče, za par vježbi koje će vas držati u formi. Svaka fizička aktivnost vam može pomoći. Strma uzbrdica na planini, i težak teren koji je često prati, može biti nezgodan za vaše noge. Planinari se često pripremaju penjanjem uz stepenice. Ići gore, dole po stepenicama ne spada u ugodno, ali može pomoći.

Napredovanje

Jednom kada steknete osjećaj za planinarenje, onda možete početi da se pripremate za teže izazove. Višednevna planiarenje, i planinarenja sa iskusnijim ljudima mogu biti baš ono što tražite.

Testirajte se

Zasigurno ne želite odustati na pola puta. Vaš uloženi trud, novac, pripreme i ostale stvari jednostavno propadnu. Zato, da bi ste izbjegli takve neugodne situacije morate se testirati, kako bi znali da li možete izdržati do kraja. Prije težeg planinarenje, idite na jedno lakše. Pokušajte preći čitavu stazu za što manje vremena. Pravite manje pauze i hodajte brže. Ako uvidite da niste spremni onda je bolje sačekati idući put.

Samoanaliza

Na sebe gledajte realno. Ne očekujte previše. Provjerite svoje znanje. Znate li dovoljno da opstanete u slučaju da budete izgubljeni? Ako dokažete da bi ste sami mogli završiti taj izlet onda ste više nego spremni. 

Budite planinar

Isplanirajte, spremite stvari i pravac divljina. Ako budete pretjerano razmišljali o tome šta vam se može desiti ili o vremenskim uslovima koji vas mogu zadesiti onda nikada nećete otići na planinarenje. Vaš prvi izlet u divljini vam može biti pravi doživljaj. Vaša prva iskustva, uz pravilan pristup mogu biti iznenađujuća. Koliko vremena treba da se pređe 50 m/nv. , koliko truda treba da bi se došlo do cilja i šta samo znači hodati više sati uzastopno.

Ne nosite nepotreban teret

Vremnom će te shvatiti koje stvari vam trebaju, a koje ne. Kako idete na veće razdaljine, tako će vam trebati više opreme, što znači veća težina ruksaka. Dobar planinarski ruksak vam može olakšati posao.

 

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije