Planiranje planinarenjaMnogi planinari uživaju planirati njihov izlet koliko uživaju i u samom planinarenju. Razmišljati o tome gdje idete, šta ćete jesti, šta piti ili gdje ćete spavati. Ako vizualizirate vaše planinarenje u vašoj glavi pomoću karti ili Google Earth-a, onda će vam biti puno lakše da se snađete u prirodi.

Lijepo je zamišljati i računati koliko će vam vremena trebati do prve pauze i sl., ali uvijek morate biti spremni i fleksibilni za neke promjene. Računajte da ako neko samo ugane gležanj, zadržaćete se minimalno još 2-3 sata.

Planirajte

Ako ste ustanovili da možete otići na svoj planinarski izlet onda samo odredite mjesto i vrijeme vašeg planinarenja. Okupite ekipu, isplanirajte put, uzmite opremu i krenite. Informišite se na forumima o iskustvima drugih planinara, tako da znate npr.:" Za 2 sata hodanja prema istoku, trebali bi smo doći do rijeke ."ili sl. Napravite grubu kalkulaciju koliko će vam trebati do cilja. Uvijek ostavite 1 ili 2 sata tako da imate vremena u slučaju neke hitne situacije. 

Saputnik

Pronađite svog saputnika sa kojim ćete ići na planinarenje. Nije sigurno ići sam. Uostalom puno je uzbudljivije kada vas je više. Raspravite o tome kuda ćete ići, koliko brzo itd. Neko sa više iskustva od vas bi trebao biti idealan. Pobrinite se da svi u vašoj grupi razumiju plan, kako ne bi bili iznenađenja.

Provjerite teren

Internet vam zaista  može puno pomoći. Koristite karte kako bi ste uvidjeli kakav vas teren očekuje.  Također u obzir uzmite godišnje doba. Sigurno ćete lakše i brže ići po suhom nego po terenu koji je prekriven snijegom i ledom. Veća nadmorska visina znači i hladnije vrijeme. Provjerite da li na vašem planinarenju ima nekih bitnih stvari kao što su prelazak preko rijeke ili težak uspon.

Provjerite vrijeme

Predviđanja meteorologa mogu biti približno tačna, ali često znaju biti i pogrešna, što vama ne odgovara. Sunčan dan se može pretvoriti u pravu katastrofu, a za vašu sigurnost samo vi odgovarate. Ključ je dobra oprema i razmišljanje unaprijed. Ako uvidite da se nagomilavaju oblaci, ili vjetar počne jače puhati onda je možda bolje sačekati drugi put nego rizikovati svoj život.

Obavijestite drugog prjatelja

Uvijek i uvijek, koliko god dobar planinar da ste, vi morate obavijestiti nekog vama bliskog, da zna gdje idete i koliko će te se vremenski zadržati na tom mjestu. U slučaju da stvari krenu naopako on može pozvati pomoć.

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije