alu-folija.jpg(autor: Kemaludin Mutapčić)


1. Kako zaštititi šibice od vlage...
Jednostavno-zamotajte ih u aluminijsku foliju.

2. Kako napraviti priručnu tavu za prženje...
Niste mislili da je moguće napraviti tavu za prženje u prirodi? E, pa jeste, tako da ne trebate nositi tavu za prženje ( teška, glomazna...), već je možete napraviti u prirodi pomoću račvastog štapa.


Postavite komad deblje aluminijske folije između dvije razdvojene grane i oko njih čvrsto umotajte krajeve folije, ali opustite je malo na sredini izmedu grana. Okrenite štap i udubite foliju u sredini gdje ćete staviti hranu za prženje. Da bi ste izbjegli sve ove zezancije, ponesite nekoliko sendviča.

3. Kako zagrijati prste na nogama u toku boravka u šatoru...

U hladnim vremenskim uslovima, umotajte dva ili tri veća kamena aluminijskom folijom i zagrijte ih uz vatru. Kad pođete spavati, umotajte kamenje u peškire ili majice i stavite ih na dno vreće za spavanje. To će vas grijati i nećete imati problema sa smzotinama na prstima. Nemojte zaboraviti da i Vaše gojzeirce idu u vreću za spavanje, jer bi se moglo desiti da ujutro imate zaleđene cipele.

4. Kako napraviti topli sendvić uz pomoć pegle...

Našli ste se u nekom Hotelu- kasno, a ogladnilo se. Sjetili ste se da u ruksaku imate nekoliko sendviča od sira, zamotanih u aluminijskoj foliji. Rješenje je tu, ako je to iole normalan Hotel. U sobi bi trebala bit pegla, zagrijte je i pritisnite umotani sendvič s obje strane pa ćete začas imati ukusan i topao zalogaj, u protivnom ih svakako pejedite.

5. Kako da Vam ne smeta pčela-osa, dok pijete nešto slatko...

Mislim da se ovo više odnosi na ljeto, ali savjet je tu.
Kako se to ne bi događalo, komadom aluminijske folije čvrsto prekrijte čašu s pićem. Zabodite slamku kroz foliju i na miru uživajte u svome piću.

6. Kako napuniti akumulator – aspirinom...

Evo jedan savjet koji nema veze sa aluminijskom folijom, ali je aktuelan.

Nakon hladne noći provedene u nekom planinarskom domu, na povrtku prema kući, Vaš auto je zatrpan snijegom , a kad ste ga uspješno očistili, akumulator je zatajio.
Pošto planinari treba da nose Prvu pomoć, dvije tabletice aspirina će riješiti problem...

Aspirin sadrži acetilsalicilnu kiselinu koja će reagirati sa sumpornom kiselinom u akumulatoru i proizvesti još jedan, posljednji naboj.
Ako ste možda u ekipi sa više vozila, kablovi za paljenje će biti rješenje, pod uslovom da ih imate.

 

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije