Pružanje prve pomoćiOzlijede tokom pješačenja su rijetke. Dok pješačite nećete se teže povrijediti,  ali kada planinarite po težim terenima ili jednostavno niste skoncentrisani može doći do povreda koje vam mogu dan učiniti neugodnim. Uvijek se treba dobro pripremiti tako da budete spremni pomoći sebi ili nekom drugom.

Ako član se vaše grupe povrijedi na umu morate imati 3 osnovne stvari, koje idu ovim prioritetom:

1. Ostanite živi - pomozite sebi  ili drugima koliko je moguće. Ako ne znate kako pomoći ili ne možete onda može doći do težih povrijeda.

 

2. Stabilizirajte ozljede - zaustavite povrijedu kako ne bi dalje štetila žrtvi (npr.: zaustaviti krvarenje).

3. Početak oporavka - pobrinite se da žrtvi bude bolje. Povrijedu stabilizirajte koliko god je moguće.

Uvijek morate paziti na sebe, a tek onda pazite na ostale članove grupe. Ako tako bude razimšljao svaki član grupe onda će manje dolaziti do povrijeda. Pokušajte ostati "hladne glave" i slijediti 3. koraka koja su navedena prije.

Prevencija

Puno je lakše (ne)pružiti prvu pomoć tako što će te spriječiti ozljedu. Najveći problem za planinare predstavlja okolina,vrijeme ili loša priprema. Pobrinite se da svako u vašoj grupi bude informisan i sposoban da učini ono što se od njega traži. Sigurno će doći do komplikacija ako početnik ide na teže ili duže planinarenje. Pobrinite se da imate dovoljno hrane i vode, potebne odjeće itd. Svaki član grupe bi treba imati svoju prvu pomoć ili da jedan član grupe nosi jednu kompletnu prvu pomoć. Na internetu možete pronaći stranice koje govore o planinarenju na većoj nadmorskoj visini,  po toplijem/hladnijem vremenu itd. Takve stranice vam mogu koristiti i trebali bi ih pročitati, kako bi se informisali o otrovnim biljkama, opasnim životinjama, kukcima i drugim mogućim opasnostima. 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije