Kutija prve pomoćiLahko možete nabaviti prvu pomoć, postoje gotove, zapakovane u torbicu, a također možete napraviti sami svoju prvu pomoć tako što će te izbaciti za vas nepotrebne stvari a možda ubaciti vama potrebne. Ali najbitnije je da znate rukovati sa njom jer u suprotnom ona predstavlja dodatnu težinu u vašem ruksaku. Naučite je koristiti jer ako se neko povrijedi nećete imati mnogo vremena da čitate uputstva.

 

Prije odlaska u divljinu jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe i druge jeste da uzmete par časova iz prve pomoći. Stručne osobe će vam dati savjete koji vam mogu spasiti život.

Takođe pregledajte svoj pribor prve pomoći. Pobrinite se da lijekovima nije istekao rok trajanja, da su potrošne stvari u dobrom stanju i da ih ima dovoljno.Ono što bi svaki planinar u svojoj prvoj pomoći trebao imati je sljedeće :

  Vodootporna torba

- u njoj će stajati prva pomoć tako da treba da ima jaki zip-zatvarač ili da bude vodotporna plastična torba jer u suprotnom može doći do problema ako vam zatreba prva pomoć a ona nije u dobrom stanju.

 Zavoji :

- elastični zavoj
- ljepljiva traka
- ljepljivi zavoj
- gaza, jastučići
- trokutasti zavoji

 Potrošni materijali :

- medicinski alkohol
- antiseptik mast
- hladni oblozi

 Ostala oprema :

- mala neraskidiva ogledala
- sigurnosne igle
- pinceta
- flasteri
- maramice

Lijekovi :

- tablete protiv bolova
- tablete protiv mučnine

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije