Kompas

Ako ne znate čitati kartu i snalaziti se u divljini onda planinarenje nije za vas. Naravno sve se može naučiti. Imati nekoga u grupi da se zna orijentisati nije dovoljno, jer ako se odvojite od njega dolazi do problema.

Kada planinarite u nekim "parkovima prirode" teško se izgubiti jer najčešće ima staza i tada sve što trebate je možda karta tog područja. Kada ste u potpunoj divljni onda su stvari malo drugačije. GPS karte i razgledavanje tog područja kod kuće pomoću Google Earth - a može vam pomoći da se snađete.

Kompas je stvar koja vam može pomoći. Onaj ko zna koristiti kompas i kartu ne treba se brinuti. Neki ljudi misle da je GPS magična stvar koja vas se brine o tome da se ne izgubite. To nije tačno. GPS je još jedno pomagalo koje vam može dobro poslužiti ali ako se baterija isprazni morate se osloniti na svoj kompas.

Unatoč svim vašim pripremama, planiranju rute itd. itd. ipak se dogodilo, izgubili ste se! Dakle što sad učiniti. Ako slijedite neke jednostavne smjernice može poboljšati svoje šanse da budete spašeni. Ponekad je potrebna iznimna i fizička i mentalna snaga da se spasite. Prvo i osnovno što vam treba jeste pozitivan mentalni stav. Pozitivno razmišljanje vas neće dovesti do depresije. Ako mislite kako se nikad više nećete vratiti kući, ako paničarite i gubite nadu onda stvari izbjegnu kontroli i onda se možda stvarno više ne vratite kući. Jako bitno je prije nego uopšte kročite u divljinu da informišete nekog svog prijatelja ili nekog vama bliskog o vašim planovim. Recite kada se otprilike trebate vratiti tako da u slučaju ako se izgubite oni će pozvati pomoć.

- Čim ste shvatili da ste se izgubili zaustavite se. Ako nastavite hodati u nepozanatom pravcu to vam daje 75% šansi da odete u krivom smjeru. Zustavite se na nekom sigurnom mjestu, opustite se i nemojte paničariti. Popijte malo vode ili pojedite nešto slatko dok razmišljate o tome kuda ste sve prošli.

- Pokušajte vizualizirati kako ste došli do tačke gdje se nalazite. Šta bi ste trebali moći da vidite (npr.: planina, rijeka itd.)? Da li trebate ići na sjever ili na jug? Hodati okolo dok razmišljate nije dobro. Bolje je sjesti na sigurno mjesto i dobro razmisliti. Nemojte nigdje ići dok ne bude postajao dobar razlog za to.

- Pomoću kompasa odredite smjer kojim  bi ste trebali ići. Razmotrite situaciju. Koliko imate vremana dok ne padne mrak, koliko imate hrane i vode? Održite dobru atmosferu u društvu, pobrinite se za ostale članove grupe dok planirate sljedeće korake.

- Na temelju vašeg mišljenja i promatranja dolazite do nekih planova koji bi vam mogli pomoći. Kao prioritet stavljate potrebe vaše grupe. Ako ste sigurni da ste odredili dobar put kojim se trebate kretati onda krenite. Obilježite mjesto kuda ste krenuli tako da se znate vratiti u slučaju da vidite da taj put nije najbolji.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije