Izgubljen planinarZapamtite, možete izdržati  3 sedmice bez hrane, 3 dana bez vode 3 minute bez zraka, ali samo 3 sekunde bez nade. Ako ste se već vi izgubili nemojte izgubiti i nadu. 
Dakle uvidjeli ste da je najbolje da sačekate da budete spašeni. Ali to nije tako jednostavno. Morate se suočiti sa nekim problemima i morate poduzeti neke korake kako bi se pobrinuli da spasioci pronađu žive osobe.

Usamljenost - Ako se počnete osjećati usamljeno znači da situaciju niste shvatili dovoljno ozbiljno. Morate odmah početi djelovati. Napravite spisak stvari koje morate uraditi. Prikupite drva za grijanje, pobrinite se da imate dovoljno hrane i vode, pripremite se da možete signalizirati, uvijek mora biti nešto što morate učiniti, na kraju krajeva trebate i odspavati jer san je bitan za očuvanje energije. 

Strah - Dosta filmova je napravljeno o strašnim medvjedima, vukovima i ostalim neugodnim životinjama. Kada ste sami sa džepnim nožićem onda postoji određena doza straha. Također postoji strah od toga da nikada nećete biti pronađeni  ili da ćete se povrijediti. Sagradite malo sklonište, zapalite vatru i pobrinite se da imate dovoljno drva za čitavu noć. To će vam dići moral i pomoći da prebrodite svoje strahove. Ne možete se samo sklupčati u loptu i čekati čudo morate poduzeti neke stvari kako bi ste ostali živi.

Žeđ - Dehidracija je česti problem planinara koji su se izgubili ali i onih koji se nisu izgubili ali nisu ponijeli dovoljno vode ili su stali bez njih. Bitno je održati tijelo hidriranim, ako pronađete izvor filtrirajte vodu, ali čak ako niste u stanju filtrirati vodu bolje je biti bolestan 7 dana nego mrtav za 3 dana.

Iscrpljenost - ako se osjećate preumorno trebali bi ste pokušati odspavati. Kada ste odmorni lakše ćete se kretati i izvršavati svoje zadatke. Dobro je sagraditi sklonište jer će vam biti toplije, bolje će te spavati i štiti će vas od vanjskih uticaja.

Toplota/Hladnoća - Hipotermija i toplinska bolest su dva velika problema sa kojima se možete suočit. Ako se smočite a vani je hladno, onda brzo morate zagrijati svoje tijelo, skinite sa sebe mokru odjeću i upalite vatru. Ako je vani jako toplo onda se pobrinite da imat dovoljno vode i sklonište od sunca.

Povrede -  Naravno ako slomite nogu to nikako ne ide vama u korist i smanjuje vaše sposobnosti da učinite bilo šta, ali i male posjekotine,opekotine mogu prouzrokovati probleme. Važno je očistiti ranu da ne bi došlo do infekcije. Kada ste izgubljeni najmanje što vam treba jeste da se ozlijedite.

Glad - tko god bude izgubljen više od jednog dana suočiće se sa glađu. Svaki dan koji ne jedete vaše tijelo postaje slabije. Zato je važno informisati se o biljkama koje su jestive.    

Signaliziranje za pomoć

Jedna od stvari koju je potrebno znati uraditi kada se izgubite ili ozlijedite pa ne možete doći do puta jeste privlačenje pažnje spasiocima. Ovisno od okruženja u kojem zaglavite možete na razne načine signalizirati. Kada signalizirate bitno je pobrinuti se da vaš signal bude na najviše moguće vidljivom mjestu tako da se može vidjeti iz više smjerova.

Poziv za pomoć mobitelom

U nekim područjima bliže gradu, signal može biti jako dobar ali ako idete malo dalje od grada onda mobitel sve više postaje beskoristan. Ali uvijek je dobro imati jedan mobitel uz sebe jer uvijek može koristiti. Loša strana je da vam može smetati dok planinarite. Postoji i ostali elektronski uređaji koji vam mogu pomoći pogotovo ako idete na samostalno planinarenje. Uređaji poput satelitskog telefona su uvijek dobro došli.

Signal ogledalom

Reflektovanjem sunčeve svjetlosti stvara se izuzetan sjaj koji može itekako privući pažnju. Postoje specijalno napravljena ogledala sa rupom u sredini, napravljena za signalizaciju, ali uvijek može poslužiti i obično ogledalo,kompas, oštrica noža itd.

Signalizacija dimom

Kada skupite potrebne materijale( npr.: drva, borove iglice, suho lišće, mahovina) onda možete zapaliti vatru postepeno dodajući materijale koji dobro dime. Pametnije je praviti više manjih dimnih signala nego sve svoje materijale istrošiti odjednom. Mogu se kupiti signalizirajuće baklje i dimne bombe koje mogu poslužiti.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije