Visinska bolestVisinska bolest je problem koji ne možete otkriti dok ne odete na visoku planinu. Jednostavno se dogodi kod nekih ljudi. Mnogima je teško odustati jer žele doći do cilja i to je vrlo težak korak. Ne možete uticati na visinsku bolest ali možete učiniti par stvari kako ne bi došlo do nje. Prvi najčešći problem je prebrzo penjanje. Pogotovo kod ljudi koji žive na manjim nadmorskim visinam desiće se veća promjena u organizmu što može uzrokovati visinsku bolest. Treba se postepeno prilagoditi i ne forsirati svoje tijelo do krajnjih granica. Kod višednevnog planinarenja nemojte spavati na visini koja se razlikuje više od 500 m/nv  od prošlog mjesta gdje ste spavali. Ako znate da imate visinsku bolest češće pijte vode i dobro doručkujte prije odlaska na planinu.

 

Akutna visinska bolest

Otprilike 75% planinara koji idu preko 2500 m/nv će osjetiti neke simptome AVB - i. Problem nastaje kada se ti simptomi povećaju. Ako budete zahvaćeni ovom bolesti onda može doći do gubitka koordinacije, umora, mučnine ili glavobolje. Ako primjetite ovakve simptome onda se zaustavite dok vam ne bude bolje. Popijte malo vode i uzmite malo nečega slatkog .

Plućni edem na visokoj planini

To je višak tekućine u vašim plućima što dodatno otežava razmjenu kisika iz zraka u vašem tijelu. Tako dolazi do dezorijentacije i  smanjenja mogućnosti razmišljanja. Simptomi mogu biti : otežano disanje, osjećaj stezanja u prsima, slabost , kašalj, umor. Osoba također može iskašljavati tekućinu.

Cerebralni edem na visokoj planini

Ovdje je u pitanju višak tekućine u mozgu koja stvara pritisak na mozak. Najčešće se razvija nekoliko dana i može biti opasan po život. Dolazi do dezorijentacije i čudnog ponašanja nakon čega dolazi do smrti ako se ništa ne učini.

Liječenje visinske bolesti

Bitno je uočiti simpome u ranoj fazi. Neka vas ne bude stid reći da vam je loše. Bolje je vratiti se kući i pokušati doći do vrha neki drugi put nego da dođe do većih posljedica.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije