Planinarenje po hladnom vremenuZavisno od osobe do osobe, neki vole hladnije neki toplije vrijeme. Oboje imaju neke prednosti i mane. Za razliku od ljeta, zimi nema toliko kukaca,ali postoje neki drugi problemi kojih se treba paziti kako bi vaš izlet bio što ugodniji.
Hladnoća i vlažnost su dva glavna krivca koja mogu vaše planinarenje pretvoriti u kaos. Uglavnom standardna planinarska oprema vi trebala funkcionisati i zimi. Nosite vodotpornu odjeću i obuću. Nipošto planinarske tene, nego obucite duboke vodootporne čizme. Dodajte rukavice, kape ili neke vrste šalova. Ako je sunčan dan koristite naočale i kremu za sunčanje. Nemojte da vas zavarava vrijeme, i dalje pijte tekućine i dobro jedite jer i zimi možete dehidrirati.

 

Savjeti:

  • pokušajte da se ne znojite. Ako osjetite da se počinjete zagrijavati, usporite ili se zaustavite kako bi se ohladili
  • zimska planinarska kapa je bitna jer preko glave gubite mnogo toplote
  • dani su kraći zato nemojte planirati duge šetnje osim ako se ne želite vraćati po noći
  • nastavite se oblačiti slojevito
  • držite oči otvorene jer zimi su opasnosti veće(led,lavine itd.)
  • ne zaboravite na vodu, ona je i dalje potrebna
  • planinarite u grupi
  • sunce i dalje može napraviti štetu, zato se zaštitite

Hipotermija

Hipotermija je suprotno od toplotnog udara. Vaše tijelo ne može proizvesti dovoljno toplote,tako da vas može životno ugroziti.

Simptomi - drhtavica, slabo rasuđivanje, nesigurnost, hladna koža, ubrzano disanje, teža mogućnost govora, pospanost, slab puls su sve simptomi hipotermije. Treba brzo reagovati kako ne bi došlo do većih neugodnosti.

Liječenje - Žrtvu je bitno utopliti. Zaustavite se na suhom i toplijem mjestu. Utoplite žrtvu toplim oblogama i pokrivačima. Ako postoji objekat zatvorenog tipa iskoristite ga kako bi se žrtva ugrijala.

Smrzotine

Najčešće nepokriveni dijelovi tijela koji su izloženi hladnom vjetrovitom vremenu kao što su prsti, nos i stopala budu zahvaćeni smrzotinama. Smrzotine ne ostavljaju veća trajna oštećenja. Smrzotine su jednostavno rečeno gubitci toplote iz nekog dijela tijela.  Smrzotine nestaju kada se taj dio tijela ponovo zagrije.

Simptomi - ukočenost, bijela koža, hladnoća, koža nalik na gumu. Stanje se pogoršava ako koža počne imati tamnije boje.

Liječenje -  Žrtvu ugrijte na toplom i suhom mjestu. Ako imate tople vode sa njom pokušajte ugrijati smrznuti dio tijela.

Ovih nekoliko savjeta koristite kako bi vaše planinarenje bilo odmor i zabava a ne preživljavanje. Uvijek ostanite na oprezu, čak i na povratku jer tada ste opušteni i ne brinete

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije