Planinarenje po hladnom vremenuZavisno od osobe do osobe, neki vole hladnije neki toplije vrijeme. Oboje imaju neke prednosti i mane. Za razliku od ljeta, zimi nema toliko kukaca,ali postoje neki drugi problemi kojih se treba paziti kako bi vaš izlet bio što ugodniji.
Hladnoća i vlažnost su dva glavna krivca koja mogu vaše planinarenje pretvoriti u kaos. Uglavnom standardna planinarska oprema vi trebala funkcionisati i zimi. Nosite vodotpornu odjeću i obuću. Nipošto planinarske tene, nego obucite duboke vodootporne čizme. Dodajte rukavice, kape ili neke vrste šalova. Ako je sunčan dan koristite naočale i kremu za sunčanje. Nemojte da vas zavarava vrijeme, i dalje pijte tekućine i dobro jedite jer i zimi možete dehidrirati.

 

Savjeti:

  • pokušajte da se ne znojite. Ako osjetite da se počinjete zagrijavati, usporite ili se zaustavite kako bi se ohladili
  • zimska planinarska kapa je bitna jer preko glave gubite mnogo toplote
  • dani su kraći zato nemojte planirati duge šetnje osim ako se ne želite vraćati po noći
  • nastavite se oblačiti slojevito
  • držite oči otvorene jer zimi su opasnosti veće(led,lavine itd.)
  • ne zaboravite na vodu, ona je i dalje potrebna
  • planinarite u grupi
  • sunce i dalje može napraviti štetu, zato se zaštitite

Hipotermija

Hipotermija je suprotno od toplotnog udara. Vaše tijelo ne može proizvesti dovoljno toplote,tako da vas može životno ugroziti.

Simptomi - drhtavica, slabo rasuđivanje, nesigurnost, hladna koža, ubrzano disanje, teža mogućnost govora, pospanost, slab puls su sve simptomi hipotermije. Treba brzo reagovati kako ne bi došlo do većih neugodnosti.

Liječenje - Žrtvu je bitno utopliti. Zaustavite se na suhom i toplijem mjestu. Utoplite žrtvu toplim oblogama i pokrivačima. Ako postoji objekat zatvorenog tipa iskoristite ga kako bi se žrtva ugrijala.

Smrzotine

Najčešće nepokriveni dijelovi tijela koji su izloženi hladnom vjetrovitom vremenu kao što su prsti, nos i stopala budu zahvaćeni smrzotinama. Smrzotine ne ostavljaju veća trajna oštećenja. Smrzotine su jednostavno rečeno gubitci toplote iz nekog dijela tijela.  Smrzotine nestaju kada se taj dio tijela ponovo zagrije.

Simptomi - ukočenost, bijela koža, hladnoća, koža nalik na gumu. Stanje se pogoršava ako koža počne imati tamnije boje.

Liječenje -  Žrtvu ugrijte na toplom i suhom mjestu. Ako imate tople vode sa njom pokušajte ugrijati smrznuti dio tijela.

Ovih nekoliko savjeta koristite kako bi vaše planinarenje bilo odmor i zabava a ne preživljavanje. Uvijek ostanite na oprezu, čak i na povratku jer tada ste opušteni i ne brinete

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije