InsektiOvisno o sezoni, vremenu i nekim drugim faktorima vaš izlet može biti sjajan ili uništen od strane raznih buba. Kada nastupi jesen bube postaju manja briga ali poslije zime dolazi vrijeme kukaca.

Opećenito o zaštiti

Za zaštitu od insekate ne morate nositi posebna odijela, ali poželjno bi bilo da nosite dugo odjeću koja će držati insekte podalje. Kreme, sprejevi i ostali preparati također će pomoći.

Svijetlija odjeća čini da vas kukac lakše vidi tako da neće ići na vas. Ako imate dužu kosu obični šešir će držati bube dalje od vaše kose. Kada dođe sezona krpelja onda bi najsigurnije bilo gurnuti nogavice u čarape. Nakon planinarenja istuširajte se i provjerite da li ima krepelja po vašem tijelu.

Krpelji

 Krpelji se najčešće odjednom pojave na vašem tijelu. Oni ne mogu letjeti, ali se ponekad zapitamo kako se onda nađu na našoj ruci ili nozi.

Spriječavanje

Najbolji način jeste da ostanete kući gledati TV. Ali ako mislite planinariti onda slijedite ove savjete kako ne bi ste imali problema. Nosite dužu odjeću, i koristite kreme i sprejeve protiv kukaca.

Uklanjanje

Postoje mnog načini za uklanjanje krpelja, ali su oni često pogrešni. Nabolji način jeste staviti alkoholnu oblogu preko krpelja. Tako će on sam izaći. Ako ostane onda se koristite pincetama i izvucite ga ravno,nemojte ga okretati, vući ili trgati. Ako niste sigurni onda jednostavno posjetite doktora.

Komarci

Vjerovatno najdosadnije bube od svih. Stalno zuje oko vas i smetaju. Od ugriza komarca čuvajte se tako što ćete nositi dugu odjeću i koristiti kreme i sprejeve protiv kukaca. Ako kampujete, postoje mirisne svijeće koje drže komarce podalje. Ujed komarca vas ne može ubiti, ali oni mogu biti prenosnici raznih bolesti. Na mjestu ujeda pojavi se crvenilo i svrbež. U apoteci možete kupiti kreme koje odmah počnu djelovati.

Pauci

Možda niste znali ali svi pauci su otrovni. Samo neki imaju, a neki nemaju toliko jak otrov da vam našteti. Ugriz pauka ima jedan ili 2 uboda, ali oni najčešće budu tako mali da ih ni ne vidite. Opet se preporučuje duga odjeća. Liječenje ugriza sve zavisi od vrste pauka. Drugi pauk, drugačija reakcija. Bitno je što prije posjetiti liječnika, pogotovo ako dođe do reakcija poput oticanja ili pretjeranog crvenila.

Pčele, bumbare, ose itd.

Pčele, ose, bumbare i ostale insekte poput ovih možete naći gotovo svugdje. Za 1 %  ljudi njihov ubod može biti smrtonosan. Iako izgleda bezazleno  njihov ubod može prouzrokovati veće probleme. Ako je neko algeričan na njihov ubod onda hitno posjetite liječnika.  Ubod ovakvih kukaca se može spriječiti tako što ćete izbjegavati parfeme, odjeću sa cvijećem ili sjajni nakit. Ubod pčele je najčešće samo bolan, tako da ne pravi neku veću štetu. Ako vas pčela ubode ostanite mirni, jer uzbuđenje će samo povećati protok krvi tako da će raširiti otrov po cijelom tijelu. Stavidte led ili hladnu oblogu na mjesto uboda.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije