KoljenaKoljena se sa vremenom istroše i onda uzrokuju bolno planinarenje. Poput mašine, koljena se više ne daju popraviti. Vremenom zglobovi, uslijed dugog planinarenja počnu boljeti.

Uzrok problema sa koljenima

Spust niz planinu je glavni uzrok problema sa koljenima. Kada je u pitanju uspon onda vaši mišići rade kako bi podigli vaše tijelo. Ali kada se spuštate, mšići ne rade toliko, ali zato vaši zglobovi trpe sve udarce. Previše stresa na koljena ili ostale zglobove, može izazvati probleme. Ako pješačite brže nizbrdo onda povećavate šanse za ozlijedu. Idite polahko, cik-cak tehnikom.

 

Sprječavanje problema sa koljenom

Ako aktivirate mišiće koji čuvaju koljeno onda smanjujete šanse za ozlijedu. Korištenje planinarskih štapova odlično pomaže. Ako već imate probleme sa koljenima onda idite na manje ture i nemojte forsirati tijelo do krajnjih granica. Nizbrdo idite manjim koracima i to tehnikom cik-cak.

Liječenje

Ako imate problema sa koljenima onda posjetite liječnika. Razmislite o kupovini steznika i ublaživača udaraca za koljena.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017
  • Najčitanije

  • Najnovije