Munje

Kada ste na planinarenju prepušteni ste na milost i nemilost prirode. Čak iako su vremenske prognoze bile povoljne može doći do oluje. Uvijek morate imati rezervni plan kako bi ste preživjeli. Ako volite grmljavinu i munje onda će jedna oluja na planinarenju biti pravi doživljaj za vas, ali upamtite kako to može biti zaista opasno.

 

Prevencija

Male su šanse da će vas pogoditi munja, a iako vas pogodi onda to neznači da ćete umrijeti. Rendžer po imenu Roy Sulivan je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda jer ga je munja pogodila čak 7 puta. U slučaju da primjetite nagomilavanje sivih oblaka, ili oluju u daljini, onda je možda bolje povući se u siguran objekat, nego rizikovati život. Lahko možete odrediti udaljenost groma od vašeg mjesta. Kada vidite munju da bljesne odbrojavajte sekunde do udara groma. Kada taj broj podjelite sa 5 dobijete približnu udaljenost u miljama. 1 milja = 1,6 km

Pravilo 30/30

Ako je vrijeme koje prođe između bljeska i udara groma manje od 30 sec. onda bi ste već trebali biti u skloništu. Ako pronađete sklonište u njemu ostanite još 30 min. nakon zadnjeg udara groma. Toliko vremena je otprilike potrebno da prođe oluja.

Izbjegavanje udara groma

Nikada niste potpuno sigurni od udara groma. No umanjivanje šanse da vas pogodi grom je ime ove igre. Nabolja je opcija je skloniti se u objekat zatvorenog tipa. Ako je vaš automobil jedino dostupan onda se zatvorite u njega. Zatvorite sve prozore i ne dirajte ništa metalno. Ne sklanjajte se kod usamljenih stabala ili na otvorenim livadama. U slučaju da nema skloništa slijedite ove korake. Ako ste u grupi razdvojite se. Tako ako nekog pogodi munja on će biti jedini povrijeđeni. Sve metalne predmete ostavite dalje od sebe. Čučnite i smanjite površinu kontakta sa tlom. Pokrijte glavu, po mogućnosti uši i oči kako bi ih zaštitili od prejake svjetlosti ili prebučnog udara groma. Što je manji vaš kontakt sa tlom, to su manje šanse da će neko biti pogođen. U ovakvoj poziciji udar groma bi trebao da prođe kroz leđa i tako ode u zemlju i nadamo se ne ošteti vitalne organe.

Prva pomoć uslijed udara groma

Udar groma je ekstremni električni šok. Prva pomoć bi se trebala ukazati što je prije moguće. Ako nekog udari grom, vi mu slobono možete pružiti prvu pomoć jer u njemu nije ostalo nimalo elektriciteta, tako da se ne može prenijeti na vas.. Pobrinite se da žrtva na sebi nema nakit ili druge metale. Ako žrtva ne diše ili joj srce ne kuca onda trebate pristupiti procesu reanimacije. Žrtvu odvesti na toplo i suho mjesto i što prije pozvati stručnu osobu.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije