zaglavljeni-planinar.jpgU večernjim satima 30. juna 2014 godine je poslan zahtjev za pomoć za planinara koji se zaglavio na litici iznad Melakwa jezera u blizini Snoqualmie prolaza. Ćim je obavještena planinarska služba spašavanja iz Seattle-a (Seattle Mountain Rescue) je krenula u akciju. Međutim, kada su bili na nekoliko sati od unesrećenog pojavila se bojazan da planinar neće biti u stanju da se održi na litici do njihovog dolaska.
Helikopterska ekipa je primjetila planinara, na vertikalnoj litici na zapadnoj strani Chair Peak-a. Prvo su se spustili na parking obljižnjeg skijališta i izbacili višak opreme da rasterete helikopter. Zatim su se upustili u akciju spašavanja gdje su planinara uz pomoć sajle izvukli do helikoptera i na taj način ga spasili.


Kao što se može vidjeti, planinar je bio totalno neopremljen za penjanje u stijenama, kao i za boravak u planini. Imao je ludu sreću što su spasioci na vrijeme stigli do njega i uspjeli ga bezbjedno spustiti na sigurno.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017
  • Najčitanije

  • Najnovije