gss-1.jpg

Planinarska kuća pod Vilincom, novemra 1975. godine.

Za njih uglavnom čujemo kada nešto krene po zlu, tokom prirodnih katastrofa ili za vrijeme potrage za nestalim osobama u brdima i planinama. Mnogi im duguju svoje živote. Međutim, koliko zapravo znamo o njima, o poslu kojim se bave i kako postati jedan od njih.
Gorska Služba Spašavanja u Jablanici osnovana je 1957. godine kao interna služba Planinarskog društva Vilinac i danas je prerasla u službu javnog karaktera, koja brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno i 365 dana u godini. Okuplja gorske spašavatelje, pripadnike planinarskih društava Opštine Jablanica.

Kako se Jablanica nalazi u podnožju dvije najviše planine središnjih Dinarida, a povećani interes planinara za posjeti Prenju i Čvrsnici zahtijevao je organizaciju takve službe, koja može smanjiti rizik od stradanja u planini. Na Osnivačkoj supštini, koja je sjedinila do tada dva postojeća društva, Vilinac i Čvrsnicu, našla se i tačka Dnevnog reda o ustroju Stanice-baze Gorske Službe Spašavanja. Skupština je održana 12. Juna 1957. Godine uz prisustvo velikog broja planinara dva bivša Društva. Ispred Planinarskog Saveza Bosne i Hercegovine Skupštini je prisustvovao i delegat Miroslav Vojčić.

Nakon podnešenih Izvještaja o svom radu, oba društva, uslijedila je diskusija nakon koje se pistupilo izjašnjavanju i usvajanju Izvještaja. Prisutni članovi su jednoglasno prihvatili osnivanje jedinstvenog Planinarskog Društva pod imenom "Vilinac". Nakon izbora članova: Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti, Skupština je prešla na tačku dnevnog reda: Formiranje Stanice-baze Gorske Službe Spašavanja i Referat o značaju GSS-a. U vezi odlučivanja o formiranju GSS-a govorio je drug Stermšek Vlado, koji je u svom izlaganju govorio o velikom značaju te službe, napose na istaknutom mjestu Jablanice, između dva velika planinska masiva Hercegovine tj. Prenja i Čvrsnice, koji su, u posljednje vrijeme, postali omiljeno izletište planinara cijele naše zemlja. Govoreći o značaju GSS-a naglasio je da bi ekipa-baza u okviru društva bila sastavljena iskuljučivo na dobrovoljnoj osnovi najboljih članova, koji su iskusni stari planinari vješti u planinama u svako godišnje doba.

Baza bi u stvari trebala biti sastavljena iz iskusnih alpinista, kojih barem sada društvo nema, ali će u slučaju potrebe dobrom organizacionom službom biti u stanju pružiti pomoć za sve teže alpuinističke slučajeve. Rad baze u okviru društva sveo bi se u glavnom, barem u prvo vrijeme, na najosnovnije, a povremeno prelazio bi u specijalnije zadatke, već prema sposobnostima samih članova baze, koji će biti obavezni da posjećuju naročito tečejeve i kurseve GSS-a. Skupština je jednoglasno odobrila formiranje stanice-baze GSS u okviru društva, a kako je to i Pravilima društva predviđeno. Kako je već ranije, Planinarskom Savezu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, bilo javljeno u pismenoj formi da bazu sačinjava drugovi:

1. Ivanović Ing. Zoran, član baze,
2. Stermšek Vladio, član GSS-a Slovenije,
3. Hren Stanko, član GSS-a Slovenije,
4. Kadić Hajrudin, član baze,
5. Gardevski Karlo, član baze,


Dobrovojlno javljaju u ekipu baze GSS-a, to je Skupština ovo samo kao pohvalno potvrdila, a ujedno jednoglasno odlučila da se za rukovodioca ekipe baze naimenuje najiskusniji član, Hren Stamko, kako bi ista mogla sa uspjehom, u svim eventualnim slučajevima, uspješno djelovati,,. Uspostavljanju stanice GSS-a u Jablanici značajno su potencirali i uticali događaji stradanja planinara na planinama Prenj i Čvrsnica u vremenu od 1949. do 1953. godine. Za vrijeme alpinističkog tabora na Čvrsnici, u ljeto 1949. godine, desila se nesreća u barijeri stijene brda Ploča, kada je alpinist, Stjepan Brlečić, padom polomio obje noge. Evakuacija je počela u ponoć i transport do u kuću na Vilincu trajao je punih 9 sati, da bi narednog dana preko Muharnice bio spušten u Doljane i dalje u Jablanicu, te vozom u Zagreb.

U snježnoj mećavi 19. Augusta 1949. godine, na planini Prenj, smrtno su stradale Slovenke Ada Modić i Marija Hribar. Dvije godine kasnije, 1951. godine, prilikom vježbe na stijeni Babin zub na Darivi, smrtno je stradao Hidajet Haračić-Hari. Krajem fabruara 1953. godine na Prenju je smrtno stradao Mladen Škreb, alpinista iz Zagreba, što je više nego potenciralo potrebu za organizovanom službvom spašavanja u planinama Bosne i Hercegovine pa tako i na području djelovanja planinara Jablanice. Od tog vremena do danas mnoge nesreće su se dogodile po Prenju i Čvrsnici, a članovi stanice GSS.a u Jablanici bili akteri spašavanja, upućuju na opravdanost foirmiranja ove službe u okviru postojećih društava. Planinarska društva sukcesivno prate Savezne instrukcije, osvježavaju stanicu GSS-a novim, mlađim kadrovima i osavremenjavaju sredsva spašavnja, koja su im dostupna radi što efikasnijeg djelovanja u različitim terenskim okolnostima i tehničkim zahtjevimka.

Pored učešća članova društava na mnogim seminarima, organizovanim u ljenim i zimski uslovima za pripravnike ili za redovnu provjeru i trening spasavalaca, PD "Vilinac" je bilo organizator zimskog tečaja GSS-a za podruje Hercegovine, koji je održan na terenu Vitlenice-Muharnica, novembra 1975. godine. Tečaj su pohađali budući pripravnici GSS-a iz: PD "Prenj", PD "Borašnica" i PD "Vilinac" tako da je u tečaju učestvovalo 26 polaznika. Iz jablanice tečaju su pristupili i uspješno završli, članovi: Neđad Begović, Slavko Ristić, Kasim Behrem, Đemal Šišić, Ismet Cokić, Sead Omerović, Rasim Tatar, Mirsad Omerović, Fuad Begović i Šućrija Hadžiomerović.

 


gss-2.jpg
Tečajci GSS pred kućom na Vilincu, novembra 1975. godine.


gss-3.jpg
Mersad i Fuko sa improvizacijom na Vitlenici, novembra 1975. godine.


gss-4.jpg
Ena Omeragić i Đajo Miralem na Vitlenici, novembra 1975. godine.


gss-5.jpg
Provjera napravljene improvizacije, novembra 1975.


gss-6.jpg
Jedna nod improvizacija na tečaju, novembra 1975. godine.

 

gss-7.jpg
Tečaj na Vitlenici, novambar 1975. godine.


gss-8.jpg
I ovo je jedna improvizacija sa Vitlenice, novembra 1975.

gss-9.jpgUz sunčano vrijeme i uspješne improvizacije Vitlenica 1975.

 

gss-10.jpg
Instruktor, Danilo P., provjerava pripremu unesrećih za transport, novembra 1975.


gss-11.jpg
I kuharica Ena O. bila je ,,prividno,, unesrećena osoba na Vitlenici 1975.

Pripremio: B.Behrem

Komentari   

-2 # Sohu 16-10-2015 16:03
Legenda Bećaga, uvjek se potrudi da se nešto ne zaboravi, a i da podsjeti ....
Odgovori | Prijavi administratoru
-1 # Odg: Stanica GSS-a - Zapisom protiv zaboravaSlobodan Žalica 16-10-2015 16:08
Čestitka autoru na prezentovanim, dragocjenim, povijesnim podacima!
Odgovori | Prijavi administratoru
-2 # Odg: Stanica GSS-a - Zapisom protiv zaboravaZdenko Marić 16-10-2015 16:10
Pozdrav svim GSS-ovcima
Sa uživanjem čitam ove redove koje nam je Beća tako fino priredio.Želim da dodam malo ovoj priči o zimskom seminaru na Vitlenici, obzirom da sam bio na toj obuci i rado se sjećam tog vremena a imam i dnevnik koji sam vodio i u kojem stoji da je datum bio 20-26.01.1976.god.
Sa naše-mostarske strane su sudjelovali: Đajo Miralem, Zdravko Grahovac, Zoran Dragoljević, Siniša Ćirić, Ivica Marković, Gordan Merdžo, Nenad Gutić, Simović Branko i ja- Zdenko Marić. Tečaj vodio Danil Pavićević-Dane, u organizaciji PSBiH.
Zapisao sam u dnevnik da su nas po velikom nevremenu na vrh V.Vilinca izveli Beća i Salih Jusić i da nas je na vrh izašlo 6 ljudi.
Obuka je trajala 6 dana- 5 noći smo proveli u šumarskim barakama na Vitlenici, zadnji dan nam palo 70cm novog snijega te smo na skijama sišli do Doljana jer kamion nije mogao izaći na Sovićka vrata.
Još je bila ekipa iz Konjica, na slikama vidim Dinu Kasala, ako neko može da pobroji ostale, imaćemo kompletan uvid u ekipu sa ovog nezaboravnog događaja. Sjećam se da je bio Tiče, mislim da je bio i Sudo Ribić...dosta sjećanja je izblijedilo i i pravi je melem za dušu kad nas neko podsjeti na ova vremena kad se kamionom išlo na seminar gss-a.
Hvala Beći još jednom na trudu i svima pozdravi od Zdene.
Odgovori | Prijavi administratoru
+2 # Stari Gss-ovac 27-10-2015 13:20
Čestitke Stanici Jablanica.Ispadamo najstarija stanica u BiH.
Bravo na bogatoj istoriji.
Odgovori | Prijavi administratoru

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije