jahorina-vidikovac.jpg

1. januar i ogroman izbor planinarskih tura i organizovanih uspona. Trebević, Treskavica, Bjelašnica... Mi smo se odlučili za jednu u vlastitom aranžmanu: Ogorjelica-Košuta na Jahorini. Najljepše od svega je što je najavljen sunčan dan, a planine prekrivene snijegom :)

Auto smo parkirali kod žičare Prača, gdje je nekad bio dom Mladost. Ruksak, krema i naočale za sunce i tura je mogla početi. Bilo je vedro i hladno, ali je zato vidljivost bila odlična. Odmah sa vidikovca smo napravili par fotografija Romanije, koja domnira sjeverozapadnom panoramom. Snijega je bilo, ali na žalost ne dovoljno za ozbiljno skijanje. Krenuli smo makadamskim putem, prema vrhu, pa se na raskršću odvojili desno, na zapad, prema Ogorjelici. Prvo smo izašli na vrh iznad skijališta, visok 1906mnv, a onda se preko sedla uputili na jugozapad, ka njegovom bratu blizancu, visokom 1908mnv.

Sa Ogorjelice smo se grebenom spustili na put, pa onda krenuli u pravcu vrha Košuta 1907mnv. Ovaj put nam nije padalo napamet da silazimo sa puta i lutamo livadama oko Košute. Još smo se sjećali prošlogodišnje šetnje kroz minsko polje. Kretanje po putu nije bilo problematično, osim na mjestima gdje su se zadržali malo dublji nanos snijega. To se najviše osjetilo na samom usponu na Košutu. Pošto put ide njenom sjevernom stranom, na nekim mjestima su nanosi snijega bili preko metar duboki. 

Pauzu za ručak smo napravili u povratku, u podnožju Košute, a onda istim putem krenuli prema mjestu gdje smo ostavili auto. Kako se dan primicao svome kraju temperatura je osjetno padala, posebno na mjestima gdje nie bilo sunca. Na našu sreću, do auta smo stigli prije nego je sunce potpuno zašlo. Iako je staza koju smo prešli duga oko 17km, nije bilo previše naporno. Večim dijelom se hoda putem i visinska razlika nije nešto posebno velika, tako da mislim o da je ova tura dostupna osobama sa prosječnom kondicijom. 

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Ogorjelica-Košuta (1.1.2017)

Rating: /5 ( Votes)

 

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka: Vidikovac kod žičare Prača

Završna tačka: Vrhovi Ogorjelica i Košuta

Upute za dolazak do polazne tačke: Izači iz grada na istok, putem M5 i voziti sve do Pala. U Palama skrenuti desno na put za Jahorinu i voziti sve do hotela Termag. Od Termaga pravo uzbrdo prema Rajskoj dolini i srušenom hotelu Mladost. Auto možete parkirati na proširenju kod vidikovca

Opšte upute: Od vidikovca krenuti makadamskom cestom uzbrdo, prema jugu. Kada stignete do puta koji spaja Ogorjelicu i Sjenište skrenuti desno (zapad). Putem ići sve do vrha Ogorjelica na skijalištu. Pravi vrh Ogorjelica je udaljen par stotina metara na jugozapad. Dalje se spustiti grebenom sa Ogorjelice u pravcu jugoistoka do puta, koji vodi sve do Košute. Do samog vrha ne silaziti sa ceste, kao ni pokušavati sići na livade ispod vrha zbog opasnosti od mina. Povratak je istim putem.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Zbog opasnosti od mina izbjegavati šetanje po livadama ispod Košute i kretati se isključivo putem.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
1.jpg c.jpg

 

Pročitajte  reportažu sa ove ture

 

 

Minimalna visina 1652 m
Maksimalna visina 1891 m
Ukupan uspon 582 m
Ukupan silazak 582 m
Maksimalna brzina 5.76 km/hr
Prosječna brzina 2.63 km/hr
Ukupna udajenost 16.83 km
Ukupno vrijeme 6h 23m 39s
Putna tačka 4
Tačke track-a 256
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 Jahorina Vidikovac 1663 m 0 km
2 Košuta 1900 m 3.54 km
3 Ogorijelca skijalište 1907 m 7.28 km
4 Ogorjelica vrh 1900 m 7.81 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 12 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Rajska dolina-Sjenište (24.12.2017) Rajska dolina-Sjenište (24.12.2017)
Sjenište je najviši vrh Jahorine i nalazi se na njenom jugoistoku skoro na samom kraju masiva. Samim tim je i najudaljeniji za posjetiti. Iako ovu...
Zorovići - Jahorinski klek (15.11.2015) Zorovići - Jahorinski klek (15.11.2015)
 Još jedan lijep dan, kao poklon polovinom novembra. Naš cilj je bio Jahorinski klek, markantan i eksponiran vrh sa predivnim pogledom. Na vrh...
Sjenište-Košuta (8.11.2015) Sjenište-Košuta (8.11.2015)
Već par dana razmišljam da li bi uopšte pisao reportažu sa zadnje ture na kojoj smo bili. Da se razumjemo, dan je bio ekstra, društvo ugodno,...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije