TrebevićZa ovu nedjelju smo planirali izlazak na Hranisavu preko Djevojačkih stijena. Međutim kako smo se sa puta vratili prilično kasno i nismo imali dovoljno vremena da se spremimo donijeli smo odluku da ujutro malo duže odspavamo i odemo na Trebević na feratu. Kod Napretkovog doma smo bili tek negdje oko 12 sati, spakovali opremu i krenuli prema podnožju Bijele stijene.

Inače, za one koji ne znaju, Via ferrata je talijanski izraz za osigurane planinarske puteve, gdje su kao pomoć  za sigurno napredovanje naizgled nepremostivim preprekama u planinama postavljeni klinovi, sajle i metalna nožišta. Prilikom penjanja Via ferrate obavezno je korištenje zaštitne opreme: kaciga, alpinistički pojas i ferata komplet (može i prusika sa dva karabinera).  Poslije samo kilometar lagane šetnje kroz gustu šumu stigli smo u podnožje stijene.

Na brzinu smo navukli opremu i avantura je počela :). Prvi dio je malo laganiji, ali zbog obilnih kiša u zadnje vrijeme prilično blatnjav i klizav. Drugi dio ferate je malo atraktivniji jer izlazite na čistinu gdje nekih 50-ak metara ispod vidite vrhove guste borove šume. Uspon nije pretjerano zahtjevan, i ukoliko se poštuju pravila osiguravanja ne bi trebalo biti ikakvih problema.

Poslije otprilike sat vremena laganog penjanja bili smo na vrhu. Kako je vrijeme bilo lijepo odlučili smo produžiti preko zapadnog grebena do vrha Trebevića. Međutim, samo stotinjak metara od vrha počeli su se navlačiti tamni oblaci. Zbog straha od grmljavine preskočili smo odmor na vrhu i žurno se uputili stazom kroz šumu prema Dobrim vodama. Na putu se nalazio veliki broj oborenih stabala, vjerovatno uslijed obilnih padavina zadnjih mjeseci.

Ispostavilo se da smo donijeli ispravnu odluku jer je za desetak minuta počela kiša sa jakom grmljavinom. Nekoliko gromova je udarilo relativno blizu i to nam je pored jake kiše bila dodatna motivacija da postignemo novi vremenski rekord u silasku sa Trebevića :).

Kod auta smo stigli negdje oko 5 sati. Iako je kiša još uvijek jako padala, barem se grmljavina udaljila od nas. Bili smo mokri i blatnjavi, ali ipak oduševljeni Trebevićkom feratom.

 

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Trebević ferata (3.8.2014)

Rating: /5 ( Votes)

 Rezervišite ovu turu !

Polazna tačka:  Planinarski dom PD Napredak

Završna tačka: Bijela stijena - Sofe

Upute za dolazak do polazne tačke: Autom, taksijem ili kombijem preko naselja Grbavica na Vrace, dalje na parking Ravne ("Prvi šumar"). Dalje slijediti putokaz "Napretkov dom", asfaltnim putem 15 min do doma, polazne tačke. 

Opšte upute: Polazi se od Napretkovog doma prema podnožju Bijele stijene.  Poslije samo kilometar lagane šetnje kroz gustu šumu stiže se u podnožje stijene. Prvi dio je malo laganiji, a u slučaju obilnih kiša zna biti prilično blatnjav i klizav. Drugi dio ferate je malo atraktivniji jer se izađe na čistinu gdje se, oko 50-ak metara ispod, vide vrhovi guste borove šume. Uspon nije pretjerano zahtjevan, i ukoliko se poštuju pravila osiguravanja ne bi trebalo biti  problema.  Do vrha treba otprilike sat vremena lahanog penjanja. 

Izlaskom sa feratte nastaviti do vrha stijene te se u šumi uključiti na skromno markiranu stazu koja vodi do bolje markirane staze Dobra voda-Zapadni greben. Ići desno i nakon 150m preći cestu slijedeći markaciju. (moguć obilazak obližnjih artiljerijskih austrougarskih položaja) Markacija vodi dalje na zapadni greben, do vrha Sofe.

Dalje prema istoku ići iskrenuti lijevo u crnogoričnu šumu, slijedeći markaciju. Serpentinama do Dobre vode, kod koje skrenuti lijevo ispod ruševine planinskog poštanskog odmarališta i uključiti se na stazu prema domu Napredak, koja vodi pored izvora "Tri budalaša".

Oprema: Kaciga, alpinistički pojas i ferata komplet (može i prusika sa dva karabinera). Standardna planinarska oprema.

Sigurnosne informacije: Prilikom penjanja Via ferrate obavezno je korištenje zaštitne opreme: kaciga, alpinistički pojas i ferata komplet (može i prusika sa dva karabinera).  Nema opasnosti od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
4.jpg b.jpg

Minimalna visina 1115 m
Maksimalna visina 1605 m
Ukupan uspon 628 m
Ukupan silazak 627 m
Maksimalna brzina 7.92 km/hr
Prosječna brzina 1.56 km/hr
Ukupna udajenost 7.4 km
Ukupno vrijeme 4h 44m 43s
Putna tačka 7
Tačke track-a 278
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1410 m 0 km
2 1319 m 0.97 km
3 1146 m 2.35 km
4 1279 m 3.02 km
5 1303 m 3.3 km
6 1170 m 3.95 km
7 1605 m 5.82 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 14 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

Vezani članci

Brus-Sofe (2.12.2018) Brus-Sofe (2.12.2018)
Vrijednost izlaska na neku od planina možete tek vidjeti u hladnim zimskim danima, kada je pojačana zagađenost zraka u gradovima. Ne samo da ć...
Trebević zapadnim grebenom (24.6.2018) Trebević zapadnim grebenom (24.6.2018)
Postoj stvarno puno puteva i staza u šumi na Trebeviću. Večina njih se na kraju spaja u jedno od tri glavne: šumski put pored doma Dobre vode,...
Ravne-Istočni greben-Sofe (19.2.2017) Ravne-Istočni greben-Sofe (19.2.2017)
Nekada vas planina počasti preljepim vremenom. Recimo, prije sedam dana, vikend na Prenju, Lupoglav i idealno vrijeme. Nekada to bude skroz druga...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije