vito-9-12-18.jpg

Iako je decembar na planinama je još uvijek jako malo snijega. Gledam u subotu na live kameri u Babinom dolu pada kiša. Preko noći će se to pretvoriti u nešto malo snijega, a nedjelja je trebala biti sunčana. Planirali smo otići na Visočicu, vrh Vito 1960 mnv.

Zimi je planina surova. Čak i kad je sunčano vrijeme jak vjetar i hladnoća mogu biti opasnost na turi. Iz tog razloga ne treba puno kalkulisati sa opremom. Cepin, dereze, kapa, rukavice i zaštitne naočale vam uvijek moraju biti u ruksaku. Ako nemate opremu bolje odmah odustanite od tura na nadmorske visine preko 1500 metara. Poslije podne, kada temperature počnu padati, poledica se brzo stvara i može vam povratak učiniti jako rizičnim.

Auto smo parkirali kod doma u Tušilima i uputili se dobro poznatom stazom ka amfiteatru ispod vrha. Bilo je vedro i hladno, sa vrlo malo snijega koji je škripao pod našim nogama. Izlaskom u amfiteatar dočekao nas je predivan prizor, vedro nebo i velika vidljivost. Sve je bilo prekriveno snijegom, a sa ruba grebena jugozapadni vjetar je dizao oblake snijega koji su izgledali nevjerovatno. To je fotografijom vrlo teško dočarati pa smo napravili ovaj kratki video

 Izlaskom na sami greben osjetili smo i snagu tog istog vjetra. Iako su udari na momente bili jaki, iako je bilo strašno hladno po svakom milimetru otkrivene kože, prizor je i dalje bio nevjerovatno lijep. Srećom, do vrha nije bilo daleko, a nismo se ni dugo na njemu zadržali. Zbog vjeta odlučismo da ne idemo preko grebena ka Drstvi i uputili smo se nazad istim putem. Kako tura nije pretjerano duga, pauzu za ručak smo napravili nedaleko od česme Jelovača. Našli smo fino sunčano mjesto na kojem je bilo prilično ugodno. Veliku razliku u temperaturi na suncu i u hladu smo osjetili za nekih 15 minuta kad se sunce malo pomjerilo. To je ujedno i bio znak da krenemo dalje i da je vrijeme da našu turu polahko privodimo kraju.

 

Galerija slika (potrebno je malo vremena da se galerija učita)

Tušila-Vito (9.12.2018)

Rating: /5 ( Votes)

 

Polazna tačka: Tušila

Završna tačka: Vito

Upute za dolazak do polazne tačke: Magistralnim putem M18 do Krupca gdje odmah iza kamenoloma treba skrenuti desno na Regionalni put R442a prema Bjelašnici i Igmanu. Kada dođete do Hotela Maršal na Bjelašnici produžiti pravo, te se spustiti skroz do Šabića. Od Šabića desno sve do raskrsnice za Umoljane. Tada skrenuti lijevo preko mosta i onda voziti pravo sve do Tušila.

Opšte upute: Od doma PD Vrela izači na livadu i krenuti jugozapadno markiranom stazom koja ubrzo ulazi u šumu. Pratiti stazu sve do izvora i izlaza iz šume. Tu je ujedno i ulaz u veliki amfitetatar ispod vrha Vito i Mokrih stijena. Pratiti markaciju koja se penje ravno uzbrdo, a po izlaski na vrh krenuti desno i rubom grebena sve do vrha Vito. Povratak je istim putem do dna amfitetra a onda se može popeti vrh Jelovača koji se nalazi neposredni iznad česme.

Oprema: Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uslovima.

Sigurnosne informacije: Staza nije tehnički zahtjevna osim prelaska preko grebena koji nije preporučljiv za osobe koje imaju veliki strah od visine. Nema opasnosti od mina.

Tehnička zahtjevnost ture: Kondiciona zahtjevnost ture:
2.jpg c.jpg

 

 

Minimalna visina 1215 m
Maksimalna visina 1925 m
Ukupan uspon 733 m
Ukupan silazak 738 m
Maksimalna brzina 7.56 km/hr
Prosječna brzina 1.26 km/hr
Ukupna udajenost 8.12 km
Ukupno vrijeme 6h 25m 02s
Putna tačka 4
Tačke track-a 152
Tačke rute 0
# Naziv tačke Nadmorska visina Udaljenost
1 1524 m 0 km
2 1217 m 1.65 km
3 1444 m 3.09 km
4 1917 m 4.66 km
Nedostupne informacije mogu biti prikazane kao 0.
Ovaj track je preuzet 47 puta(s). Molimo registrujte/prijavite se za download ovog track-a.
openstreetmap
http://{s}.mtbmap.cz/mtbmap_tiles/{z}/{x}/{y}.png
© OpenStreetMap contributors
Udaljenost: {0} {2} Nadmorska visina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Brzina: {1}
Udaljenost: {0} {2} Srčani ritam: {1}
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/02marker.png
https://planinarenje.ba/media/com_gpstools/markers/default.png
#0000FF
#c1392b,#ffbe00,#2d3e50,#27ae61,#74065f,#2998d8
2
100
google.maps.MapTypeId.SATELLITE
1
0
1
0
0
0
google.maps.ZoomControlStyle.DEFAULT
google.maps.MapTypeControlStyle.HORIZONTAL_BAR
Udaljenost
Nadmorska visina
Brzina
Srčani ritam
km
kmph
m
km
mi
m
ft
mile/hr
ft/sec
km/hr
m/s

 

Vezani članci

Crveni kuk (23.12.2018) Crveni kuk (23.12.2018)
Hladno, ali lijepo jutro. Istina na horizontu je bilo nešto tamnih oblaka, ali po prognozi bi se to ne bi trebalo pogoršavati. Auto smo parkirali...
Subar (7.1.2018) Subar (7.1.2018)
Prije sedam dana smo odustali od uspona na Bjelašnicu zbog jakog vjetra. Htjeli smo ponoviti tu turu, i dogovorio sam sa prijateljem koji je tu no...
Veliki Toholj i Strugovi (22.10.2017) Veliki Toholj i Strugovi (22.10.2017)
Veliki Toholj na Visočici je jedan od rijetkih vrhova na kojem još nismo bili. Valjda je zbog toga bio nekako i logičan izbor za ovu nedjelju....

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije