Mount EverestPlanine na kojima nadmorska visina prelazi 2000 m mogu se nazvati visokim planinama. Visoke planine dijelimo u 3 skupine :

  • visoke - od 2000 do  4000 m/nv.
  • vrlo visoke - od 4000 do 5.500 m/nv.
  • ekstremno visoke - preko 5.500 m/nv. - potrebna oprema za kisik.

Povećanjem nadmorske visine zrak postaje rijeđi zato iznad 5.500 m/nv. vrlo je teško disati i samim time i planinariti. Svakih 300 m/nv. otprilike gubite 3% kisika.

 

Planinarenje na visokim planinama

Kako stječete iskustvo, tako sve više postajete fizički spremniji što znači da možete ići više. Planinarenje po višim planinama nije isto kao obično hodanje ravnom stazom. Za ovakvu vrstu planinarenja potrebna je priprema :

Sporiji tempo - kada idete uzbrdo onda je normalno da nemožete hodati istom brzinom kao po ravnom terenu. Morate imati svoj sporiji tempo koji možete održati do kraja.

Duboko disanje - održati tempo je bitno koliko i pravilno disati. Ako uvidite da počnete prebrzo disati, malo usporite.

Zaštita od sunca je važna pogotova na samim vrhovima planina. Potrebne su vam planinarske naočale sa posebnom zaštitom. Kada se svjetlost reflektuje od snijeg ona postaje mnogo jača tako da možete oslijepiti ako duže gledate u snijeg.

Dodatna odjeća - zimska planinarska jaka, rukavice, zimske planinarske hlače, kape i ostale potrebne stvari za zaštitu od sunca i hladnoće.

Ovo su bitne stvari bez kojih ne biste smjeli se zaputiti na jednu visoku planinu.

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije