Opširnije...Za sve one koji bez nekog velikog napora žele uživati u prirodi preporučujemo posjetu Studenom potoku, koji se nalazi samo par kilometara od sela Umoljani. Na Gradini ćete čuti legendu o Umoljanskoj aždahi, pokazaćemo vam kuda je prošla prije nego je okamenjena na litici iznad sela. Ne poznajemo nikoga a da ga Studeni potok nije ostavio bez daha. Prošetaćemo cijelom njegovom dužinom sve do mjesta gdje se obrušava u kanjon Rakitnice. U povratku u Umoljane možemo svratiti u neki od planinarskih objekata gdje možete pojesti domaće uštipke ili pitu.

 

Opširnije...Visočica je planina koja čini prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne. Sa istočne strane od Treskavice odvojena je rijekom Ljutom, sa juga i jugozapada rijekom Neretvom od Prenja, a sa zapada i sjevera kanjonom rijeke Rakitnice od Bjelašnice. Crveni kuk (1733mnv) je jedan od nižih vrhova Visočica, ali sa sa njega pruža preljep pogled. Iako je u pitanju dužina od 10-ak km tura uopšte nije tehnički zahtjevna. Polazna tačka je selo Sinanoviči odakle se kroz dolinu Jelenjača (gdje u proljeće bude predivno jezero) prolazi prema podnožju vrhova Subar i Crveni kuk. 

U Povratku se može svratiti u planinarski dom Tušila na ručak.

 

Opširnije...Ovo je jedna od ljepših tura na Visočici. Malo je zahtjevnija, ali osim dobre kondicije od vas ne traži nikave specijalne planinarske vještine i opremu. Jedino se ne preporučuje osobama koje se boje visine.
Tura počinje kod planinarskog doma Tušila, zatim puteljkom kroz šumu do amfiteatra  koji čine vrhovi Vito (1960 m) i Subar (1820 m). Odatle počinje prilično jak uspon do vrha Vito, a zatim preljepim grebenom se prelazi na vrh Drstva (1808 m). Cijelim putem imate pogled na cijelu Visočicu, zatim Bjelašnicu, Treskavicu, pa sve do Prenja i Čvrsnice. Možemo vam garantovati da će vam prelazak preko ovog grebena ostati dugo u sjećanju.

 

Opširnije...O Prenju ste sigurno, kao i ja, puno slušali. Nazivaju ga bosanskim Himalajima. Jednostavno rečeno jedna predivna planina. Ovo je tura za one koji žele istinsku avanturu, a istovremeno su psihofizički spremni za jednu izuzetno napornu turu. Nešto oko 17 km dužine, i skoro 1500 m razlike u nadmorskoj visini ovu turu čini dostupnom samo iskusnijim planinarima. Zadnji uspon na samu Zelenu glavu (2153 m) je zbog velike strmine osiguran sajlom. Turu je moguće podjeliti i u dva dana, tako da se noći u planinskoj kučici na Jezerce. U tom slučaju je obavezno ponjeti vreću za spavanje

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije