Planinarska odjećaBez obzira kakvi su vremenski uvjeti slojevito oblačenje treba biti vaš stil oblačenja za planinarenje. Ako vam bude toplije ili hladnije možete lahko regulisati kako će te biti odjeveni.

Sloj #1

Odjeća koja će stajati uz vaše tijelo mora vas držati suhim tako što će znoj prenositi u sljedeći sloj. Duge gaće lahko se mogu zarolati prema gore ako postane previše vruće. Ovo je jako bitan sloj koji ne bi smjeli izostavljati ne kada je vruće ni kada je hladno.

 

Sloj #2

Ovaj sloj zapravo može biti više kombiniranih slojeva.Njegov posao je da drži vaše tijelo toplim ali ipak da pušta znoj vani. Postoje fabrički napravljeni ovakvi dijelovi odjeće ali također možete improvizirati sa nekom odjećom koju već imate.

Sloj #3

Ovo je zaštitni sloj koji vas štiti od vjetra, kiše i drugih vremenskih uticaja. Gore - Tex je materijal koji će vas zaštititi a ujedno će i pustiti znoj da isparava. Vaš gornji dio #3 sloja mora imati kapuljaču da vam kiša ne bi padala niz vrat i tako vlažila vaše tijelo. Što se tiče donjeg dijela bilo bi poželjno da je od tankog ali ipak nepropusnog, toplog materijala. Nikako ne nosite obične pantalone jer može doći do problema ako bude jako hladno ili jako toplo.

Glava, ruke i prsti

Ove dijelove tijela je bitno zaštititi kako na hladnijem tako i na toplijem vremenu. Koristite kape, rukavice i čarape zavisno od vremenskih uslova po kojim planinarite. Kada je toplo važno je zaštititi tijelo tankim slojem odjeće jer lahko možete izgoriti. Kada je hladno koristite  kape koje ne propuštaju vjetar.

Planinarske hlače

Postoje razne vrste planinarskih pantalona. Za vruće ljetnje dane koristite one tanke koje propuštaju znoj, a za zimu koristite deblje vodotporne hlače. Hlače pružaju veću zaštitu od šorca tako da nećete imati problema sa kukcima.

Planinarski šorc

Kratke hlače služe za ljetnje izlete. Ne pružaju nikakvu zaštitu od kukaca ili vremena, zato se i ne preporučuju. Uglavnom samo pokrivaju vaše intimne dijelove tijela i služe za čuvanje ključeva i mobitela.

Vezani članci

Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama Tehnologija u Alpina planinarskim cipelama
Revolucionarna tehnologija iz Italije: Vibram.Razvio je 1937. godine planinar Vitale Bramani, poslije nesreće u kojoj je smrtno stradalo šest penja...
Planinarske cipela Alpina Planinarske cipela Alpina
TIBET Planinarska cipela Tibet namjenjen je za srednja gorja. Cipela je kod kupaca vrlo omiljena , zato iz sezone u sezonu ostaje u kolekciji. Gornji...
Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije