Planinarenje po toplom vremenuPlaninarenje po veoma toplom vremenu može biti uzbudljivo izazovno i istovremeno veoma opasno. Upamtite da na planinarenje idete kako bi vam bilo lijepo i zabavno a ne da morate preživljavati. Prije odlaska na planinu ako vidite na vremenskoj prognozi da će biti 50 stepeni  onda je bolje sačekati sljedeći vikend, nego se izložiti životnoj opasnosti. Porazgovarajte sa svojim članovima grupe da li i njima odgovara vrućina jer nisu svi ljudi isti. Neki neće moći podnijeti toliku vrućinu zbog pritiska na srce i pluća.

 

Ako ste uvidjeli da nije prevruće onda se držite ovih savjeta :

  • birajte manje naporan put (ako imate izbor) 
  • planirajte put kroz šumu, ili pored izvora vode
  • ako birate između planine i doline birajte planinu jer na 2000 m/nv. je sigurno hladnije nego dole u dolini
  • sa sobom ponesite više vode nego inače i pobrinite se da pravite češće pauze
  • nosite odjeću koja se brzo suši i obavezno zaštitu za glavu (kačket ili šešir, naočale itd.)

Planinarenje po pustinjskim uslovima

Ako planinarite u mjestu gdje vladaju neki pustinjski uslovi ili u samoj pustinji onda morate znati neke bitne stvari :

Nemojte birati  najtoplije dane u godini. Svu vodu nosite sa sobom jer ne očekujete izvor vode. Bolje je da ostane viška vode nego da vam zatreba a vi je nemate. Obavezno koristite sredstva protiv kukaca jer ponekad zaju biti zaista neugodni. Od odjeće bi trebali imati majicu dugih rukava, hlače, naočale, kapa, krema za sunčanje. Čuvajte se raznih opasnih biljaka o kojima bi ste se trebali informisati. Također opasnost dolazi i od zmija, zato držite oči širom otvorene.

Problemi

Postoje 3 faze bolesti koja nastupi kada ste dugo izloženi  suncu : dehidracija, toplinska iscrpljenost i toplinski udar. Jako je važno prepoznati simptome i reagovati na vrijeme. Dobra stvar je da lahko možete spriječiti veće probleme. Problemi nastaju pretjeranim gubitkom tečnosti, zato morate nositi mnogo tečnosti sa sobom. Tečnost iz tijela može izaći na više načina, kao što su zojenjem , mokrenjem i disanjem. Prije odlaska na planinarenje dobro jedite i tokom planinarenja redovno unosite tečnosti.

Pravilna prevencija

Sve bolesti uzrokovane vrućinom se mogu spriječiti :

  • popijte malo vode svakih 10 - 15 min.
  • nosite odjeću u bojama koje reflektuju sunčevu svjetlost
  • hodajte u grupama kako bi mogli pomoći jedni drugima.

Dehidracija

Kada vaše tijelo treba vodu onda dobijete signal da ste žedni i napijete se vode. Kada osjetite da ste žedni vi ste već na putu da dehidrirate. Zato je važno stalno unositi tečnosti.

Simptomi - simptomi dehidracije su smanjenje koordinacije, umor i slabljenje mogućnosti rasuđivanja.

Liječenje - boravak u hladnom, sjenovitom mjestu. Unos tekućine u organizam (po mogućnosti hladna voda).

Toplinska iscrpljenost

Kroz vaš znoj gubite tečnosti i elektrolite. Čak iako unosite vodu možete doživjeti toplinsku iscrpljenost, zato je bitno dobro jesti.

Simptomi - simptomi su umor, mučnina, nepromišljenost, nesvjestica, glavobolja, grčevi u mišićima, iscrpljenost. Također i ako se mnogo i dugo znojite .

Liječenje - Toplinska iscrpljenost je opasna po život i može eskalirati do toplotnog udara. Ako primjetite simptome napijte se vode ili energetskih pića. Kaškicu natrijevog hlorida u soli razmutite u litar hladne vode, to bi trebalo pomoći da nadoknadite elektrolite.

Toplotni udar

Toplotna iscrpljenost lahko može eskalirati u toplotni udar ako se ne liječite. Toplotni udar može usmrtiti čovjeka u roku 30 min. Ako dođe do toplotnog udara trebali bi ste pozvati hitnu službu.

Simptomi - Simpomi uključuju crvenu kožu, iscrpljenost, dezorijentisanost ili halucinacije.

Liječenje - Ohladiti žrtvu je prvi cilj. Počnite od glave i vrata. Budite u hladnom, tamnom mjestu. Koristite hladne obloge ili prskanje hladnom vodom po tijelu. Čak iako žrtvi bude bolje šti prije bi trebalo da posjetite doktora. 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije