ruksak.jpg(autor: Kemaludin Mutapčić)

BOLJE JE ZNATI MALO A KORISNO, NEGO MNOGO A NEKORISNO...
NAJVEĆI DIO ONOGA ŠTO ZNAMO JE SAMO MALI DIO ONOGA ŠTO NE ZNAMO...

Pravilo broja 3

Tri sekunde potrebno je za donošenje odluke, tri minute mozak može bez kisika bez trajnih oštečenja, tri sata čovjek može preživjeti u ekstremnim uvjetima, tri dana može preživjeti bez vode i tri sedmice bez hrane.

 

Improvizirani termofor

Naše tijelo ima stalno ukljucen „bojler“ , urin se stalno zagrijava, a time se troši energija. Šteta bi bilo takvu jednu toplotnu energiju odbaciti beskorisno u situaciji kad nam je život ugrožem i treba nam toplota. U ekstremnim uslovima, da bi ugrijali naše tijelo ili vreću za spavanje, trebalo bi urinirati u plastičnu bocu, koja se „zgužva“, a pred upotrebu puhanjem formira ili u čuturicu, plasticnu vrećicu (dobro zatvorenu). Taj privremeni izvor toplote stavimo pod pazuh ili u dno vreće za spavanje. Takvim „termoforom“ čovjek se može ugrijati na sat-dva, što može biti razlika izmedu života i smrti.

Astro folija

Astro folija je jedan jako koristan detalj u licnoj opremi i trebao bi je posjedovati svaki planinar. Ne zauzima puno prostora 10x10 cm, a teška je svega 65 grama. Našla je izvanrednu primjenu kako u spašavanju, tako i u planinarstvu.To je polivinilska osnova na koju je nanešen sloj aluminijuma, koji dobro odbija hladnoću i zadržava toplotu tijela. Folija je izrađena tako da joj je jedna strana srebrna, a druga zlatna. Vrlo je bitno, ako već posjedujete astro foliju, da je i pravilno koristite. Na velikoj hladnoći srebrna strana se okreće prema tijelu, a radi zaštite od Sunčevog zračenja postupa se suprotno. Znači, kada želite da se ugrijete- srebrna strana bi trebalo da bude okrenuta prema tijelu, a ako želite da se sačuvate od toplote i vruće vam je, okrenite foliju obrnuto-zlatnu stranu okrenite prema tijelu. Loša strana joj je ta što se vrlo lako cijepa, pa je uglavnom moguće koristiti samo jednom. Postoje i nešto kvalitetnije i deblje astro folije, koje se mogu upotrijebiti više puta.

Mobitel

Jedno od vrlo korisnih sredstava za poziv u pomoć je mobilni telefon. Medutim, često nije moguće ostvariti pozive jer nema signala ili je hladnoća „ispraznila” bateriju. Zbog toga bi bilo poželjno da se nosi rezervna baterija, što je rijetkost u našim navikama. Mobilni telefon treba držati u unutrašnjem džepu ( uz tijelo-ne do srca ), po mogućnosti u futrolici od flisa. Baterija se brže troši ako je mobitel dalje od odašiljača ( GSM stanice), cijelo vrijeme troši više energije u pokušaju da pronade signal. U planinu treba uvijek krenuti sa punom baterijom u mobitelu, a koristiti isključivo poruke, koje štede „kredit“ i bateriju, ostavljajući nam veču mogućnost za upotrebu u nekoj vanrednoj situaciji ili životnoj opasnosti . Ako je počela grmljavina, mobitel treba isključiti, bateriju odvojiti od tijela i sve staviti u dva odvojena džepa. Mobitelom možemo davati svjetleće signale (bljeskalica-blic), ako smo se izgubili, pa nas mogu lakše locirati i pronaći. U imeniku treba da budu važni brojevi telefona : (GSS 061/299-443,061/272-883, Klub Spasavalaca 2000 061/441-911,061911-911,033/241-262, Hitna medicinka pomoć – HMP 124, Policija 122, Vatrogasna služba 123, Vremenske prilike 090/210-091, Stanje na putevima 090/210-081...). Ako ste u inostranstvu napr. Hrvatskoj, da bi ostvarili poziv prema BiH morate ukcati sljedece: *144*00387...u nastavku upisati Vaš broj mobitela napr. 61.....( bez nule)...#....OK.
Ako ste ostali bez „kredita“ sa drugog telefona možete dopuniti „Ultra“ kredit. Otvorite novu poruku, ukucajte u prozor „Za“ 0611171, a u prozor „Tekst“ koliko novca prebacujete napr. 5 ( to znaci da prebacujete 5 KM )....napravite razmak i ukucajte broj Vašeg mobitela, tj. onaj broj sa kojega se šalje „kredit“-novac... 38761....( bez nule 0)...Pošalji.
Ne budite lijeni, brojeve iz Vašeg mobitela prepišite i sačuvajte u slučaju gubitka ili uništenja.
Ako Vam je mobitel ukraden ili ste ga negdje izgubili potrebno je da znate serijski broj da bi ga mogli odjaviti. Serijski broj možete dobiti ako ukucate: * # 0 6 #. Dobro bi bilo da pribilježite broj PUK-a i PIN-a. Ako ste se izgubili, savremeniji mobiteli imaju i GPS navigaciju, moguće je porukom poslati koordinate GSS-u i uskoro bi mogli biti locirani. Ako ste ne daj Bože „nestali“ ostaće posljednje mjesto Vaše lokacije, dok je mobitel još radio, tako da će na neki način olakšati potragu.

Kako zaštiti hranu od glodavaca

Trebalo bi da u svom ruksaku imate zamku ili prusiku, odnosno nešto konopca. Ako želite da hranu sklonite preko noći od miševa, puhova itd. zavežite konopac za strop-drvo, a predhodno provucite lijevak okrenut prema dole i postavite ga negdje na sredinu. Za kraj konopca zavežite kesu sa hranom, tako da ostane visiti dovoljno odignuta od zemlje. Miševi i ostali nametnici neće moći savladati prepreku na konopcu sa lijevkom i hrana ce ostati zaštićena. Znači ako idete u neku planinarsku kuću u kojoj se ne boravi, prisutnost glodavaca je neminovna. Ponesite plasticni lijevak, jednokratnu masku za lice ( sprecavanje prenošenja inhalacijom) i jednokratne rukavice. Prostoriju dobro očistite pa tek onda udite. Hranu i piće konzumirajte iz plastičnih zdjelica i svog loncica.
Na kraju, svima je dobro poznata mišija groznica, koja može biti jako opasna po naše zdravlje, pa budite na oprezu.

Suhomesnati i konzervirani proizvodi

Opštepoznato, najčešći artikal koji se nosi u planinu je nešto od suhomesnatih proizvoda ili neka konzerva. Znamo štetnost konzumacije ovih proizvoda, ali ako smo ipak ponekad sebi dopustili ovu komociju, potrebno je da uz ovu hranu uzmemo što više svježe salate, voća, pojedemo nešto slatko, jer u konzervisanoj hrani nema šećera, popijemo limunadu ili čašu vode sa šumećim C vitaminom, jer C vitamin neutrališe kancerogene tvari. U ovoj vrsti hrane nalazi se veća količina soli, što izaziva dodatnu potrebu za vodom, a ona je obično u planini deficitarna i mora se racionalno trošiti.

Soda bikarbona, natrijev bikarbonat, NaHCO3

Soda bikarbona ima veoma široku primjenu u svakodnevnom životu, ali u ovom slucaju je akcenat na ono što bi u planinarstvu bilo od koristi.

-Obuća kao najvažniji dio planinarske opreme mora se uredno održavati. Unutrašnjost i higijena cipele je isto bitna kao i održavanje spoljašnjeg dijela.
Uveče naspite u Vaše gojzerice ili patike-tenisice, malo sode bikarbone, ujutro prije obuvanja obuću dobro istresite. Soda bikarbona uništava gljivice koje se stvaraju u obuci, neutralizuje neugodni miris, štiti noge, a time možete sprijeciti razne probleme sa kožom.
Uloške u cipelama redovno mjenjajte. Izbjegavajte sintetičke čarape.
-Ako vam je termos boca dugo stajala, osvježi čete je sodom bikarbonom i vodom,
-Kiselinu u želucu otkloniće malo sode i vode,
-Soda bikarbona je dobra i za liječenje opekotina – stavite malo sode na vlažnu krpu i prinesite na opekotinu,
-U višednevnom boravku u planini možemo je koristiti i kao dezodorans ispod pazuha – nanijeti malo sode ispod pazuha i znojenju je kraj,
-Zaboravili ste ponijeti pastu za zube, soda bikarbona ce to odlično odraditi, Vaši zubi će biti čisti, a usta svježa,
-Ubodi komaraca mogu biti veoma bolni. Medutim, riješi čete se bola i svrbeža, ako na mjesto uboda nanesete pastu koju ste napravili od vode i sode bikarbone.

Sitnice koje život znače...

-U ruksaku tokom cijele godine uvijek nosite kapu i rukavice (Goro Tex), a zimi i rezervni par rukavica. Zimi su naročito zgodne „duboke“ rukavice. Največe gubljenje temperature zimi je preko glave (kvalitetna kapa), zakopčajte jaknu do vrha, zategnite rukave i jaknu oko pasa,
-Velika najlonska kesa za smeće, može višestruko poslužiti u planini: može zamjeniti kabanicu (kišnu jaknu), idealna je za topljenje snijega, ruksak ce zaštitii ako treba ostati ispred šatora, sacuvat ce presvlaku u ruksaku-suhom, zavlačenjem u vreču možete se spasiti od vlage, vjetra i hipotermije (može poslužiti kao bivak vreča), smeće sa planine može se dopremiti u dolinu,
-Nosite uvijek dvopek umjesto hljeba, lakši je i može se duže konzumirati,
-Prezervativ može sačuvati mobitel od vlage i vode, a može poslužiti i kao čuturica 2lit.
-Nemate dereze, a u toku uspona nisu trebale. Kada ste se vracali sa vrha vrijeme se promjenilo, zapuhao je jak sjeverni vjetar, a temperatura je znatno opala i stvorio se led. Morate biti snalažljivi i ne smijete podcjeniti planinu. Svakako se prusikom ( ako i ovo budete imali) navežite se sa partnerom, koji ima dereze i cepin-neka Vas on obezbjeduje.
Bilo bi dobro navuci čarapu ( vunenu) na prednji dio cipele, može pomoci. Izvucite pouku iz ove situacije,
-Naučite da uvijek nosite rezervne baterijske uloške, sijalicu,
-Da kuhalo ne dimi prije upotrebe, treba ga namazati sapunom, ovo ce takode olakšati pranje poslije kuhanja,
-Ruksak ne smije biti pretežak. Pravilo je da nikada ne treba nositi više od trećine svoje tjelesne težine,
-U zimskim uslovima voziti sa ljetnim gumama je isto kao hodati po ledu u ljetnim cipelama. Napravite internu vježbu, zamjenite jednu gumu sa rezervnom i postavite lance na pogonske tockove, nikad se ne zna kad će zatrebati, lijepo je znati,
-Duže ljetne ture zahtjevaju veću količinu tečnosti, naš ruksak moramo dodatno opteretiti sa 4-5 lit vode. Hodanjem po suncu gubimo preko znoja i urina elektrolite, a da bi održali normalni balans, odnosno da ne dehidriramo, trebamo unijeti tzv.„slani napitak“, sačinjen od nešto NaCl – kuhinjske soli rastvorene u vodi. Korisno je jesti i svježi paradajz, ali nije praktičan za nošenje, zato je dobro ponijeti konzervirani koncentrovani paradajz, sa čijom upotrebom i kombinacijom slanog napitka pokrečemo Kalij-Natrij pumpu u našim stanicama,
-Vaganje prije-poslije odlaska-povratka na visokogorsku turu (bez odjeće) nam govori koliko smo izgubili kg, a to je identično sa lit.tečnosti. Provjera dehidracije- uštinuti gornji dio šake, ako se koža brzo vrati, nije došlo do dehidracije. Ako ste dehdrirali, koža ce nakon štipanja ostati u uštinutoj poziciji. Nemojte u ovoj situaciji nikada, bez obzira što Vam to organizam traži, piti velike količine tecnosti. Kod dehidracije se tečnost nadoknađuje postepeno sa malim gutljajima na slamku. Poželjno bi bilo primiti infuziju.
-U ruksaku uvijek nosite uredno ovjerenu planinarsku iskaznicu, jastuče za pečate sa tintom, dnevnik (papir) i olovku, vodu, pribor za potpalu vatre, neku energetsku pločicu, suho voće, baterijsku lampu, prvu pomoć, veći nož itd...dosta toga bi se moglo nabrojati, ali moramo paziti na težinu. Što bi ljekari rekli bitna je „trijaža“, po spisku odrediti šta je na odredenoj turi prioritet. Evo još jednog primjera, ako ponesete stare novine, zaštičene u kesi, dobro će doći kod potpale vatre, sušenja mokre obuće, zaštite od vjetra-na prsima,
-Ako imate nekih zdravstvenih problema ili uzimate neke specifične lijkove, upoznajte sa time vodiča ili onoga sa kime idete u planinu. U planinu ne idite nikada sami, najidealnije je ići sa najmanje troje učesnika. Ako npr. dođe do ozljede jednoga, drugi može biti uz prvoga, a treći ide po pomoć ili obojica mogu nositi trećeg-povrijedenog.
-Poslije naporne ture, kada dođete kući, uzmite tabletu Aspirina, on će zaustaviti nakupljanje mliječne kiseline u mišićma i noge Vas neće boliti. Najbolje je nastaviti sa hodanjem, ako ste u prilici-neće doći do „upale mišića“.
-Kada se zimi krećete kroz šumu, snijeg koji pada sa grana, može izazvati gušenje, isto kao i snježna lavina. Potrebno je sa šalom, kapom, rukavicom ili sl. zaštitom spiječiti nekontrolisano gutanje snijega...

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije