google-earth.jpg

Postoji više načina na koje možete koristiti GPS. To na prvom mjestu zavisi od vaših potreba i sposobnosti. Ovdje ćemo spomenuti samo neke načine korištenja GPS uređaja koji su vezani za planinarenje: 

Za kretanje po nepoznatm područjima po več postojećem tracku koji ste dobili od nekoga ili preuzeli sa interneta.

U ovom slučaju morate paziti od koga uzimate track, da li je osoba provjerena i pouzdana.

Na prvi pogled track izgleda OK, ali na terenu se ispostavi da je sve sasvim drugačije. Nije svejedno da li je track sniman ljeti lili zimi, jer nekim putevima se može proči samo po dubokom snijegu, a drugim samo po suhom terenu. Nekada su trackovi nezavršeni, javila se greška zbog gubljenja signala i sl.Zato treba biti izuzetno oprezan kada se skidaju sa raznih internerservisa kao što je Wikiloc, Everytrail i sl.

 

Kreiranje vlastite rute pomoću karte ili Google Eartha i kretanje po njoj

Sasvim je razumno pripremiti svoj odlazak u planinu. To možete pomoću topografske karte ili Google Eartha (ili koristiti oboje). Na računaru kreirate rutu, učitate u GPS i spremni ste za istraživanje nepoznatih predjela. Često se desi da na samom terenurutu ne možete 100% pratiti, ali imate dobru osnovu i neće vam biti problem da prevaziđete sitne probleme.

Snimanje trackova i pravljenje vlastite kolekcije

Ljudi koji puno hodaju po planinama često sve svoje odlaske dokumentuju GPS-om i prave svoje kolekcije. Na taj način svoje aktivnosti mogu podjeliti sa prijateljima, tako što im jednostavno pošalju GPS datoteku.

Za kretanje u nepoznatom području

Čak  ako nemate GPS track, kartu ili bilo kakvu pripremu možete koristiti ovaj uređaj. Na njemu imate kompas, visinomjer, upalite snimanje i uvijek po snimljenom tracku možete bezbjedno vratiti (čak i po magli i mraku)

Geocaching (Geokešing)

To je relativno nova outdoor aktivnost, koja je kod nas nedovoljno razvijena i poznata, ali se u svjetu već uveliko „igra“. Naime, to je sportska aktivnost na otvorenom, koja se sastoji od potrage za skrivenim predmetom uz pomoć GPS-a.

 

Vezani članci

Rosinj, Devetaci i Bijela gromilica (22.7.2018) Rosinj, Devetaci i Bijela gromilica (22.7.2018)
 Rezervišite ovu turu ! Polazna tačka: Prokoško jezero Završna tačka: Rosinj Upute za dolazak do polazne tačke: Ukoliko putujete iz...
Kretanje i snimanje track-a (7. dio) Kretanje i snimanje track-a (7. dio)
Fabričke postavke novog gps uređaj u principu zadovoljavaju potrebe prosječnog planinara, ipak savjetovao bi da izvršite neke provjere:...
Priprema i kreiranje rute (6. dio) Priprema i kreiranje rute (6. dio)
Ukoliko niste uspjeli naći postojeći track, moraćete sami kreirati rutu koju će te učitati u uređaj. Neke od metoda su: Google earth nam...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije