Prusik čvor

Pregledavajuči fotografije sa raznih pohoda po najčešće domaćim ali i stranim gorjima primjetio sam da se najnovija istraživanja, iskustva i preporuke renomiranih svjetskih organizacija (kao sto je UIAA) i saveza (DAV, ÖEAV, SAC-CAS, CAI) jako malo ili nikako ne implemntiraju u domaćim kursevima, školama i praktičnoj primjeni u planini. Na ovaj članak me ponukalo pregledavanje fotografija sa skorijih uspona na Prenju, Bjelašnici i Magliću u zimskim uslovima. Imajući u vidu i skorašnji memorijalni uspon na Lupoglav (Prenj) nasao sam za potrebno da objavim ono sto su testiranja i iskustva spasilačkih ekipa i sigurnosnih komisija iz podrucja Alpa pokazala.

Hodanje u navezi na alpinističkom užetu preporučuje se jos samo ukoliko se hoda po glečerima. Glečerske ture se u vecini slucajeva odvijaju po relativno blagom nagibu i opasnost od propadanja u glečerske pukotine je relativno velika. Na ravnom terenu je moguce da ostali hodači u grupi zadrže ili ublaže pad hodača koji je pao u pukotinu.

Rizik hodanja u navezi
Hodanje u navezi na strmom terenu daje jedino psihološku sigurnost!
Praksa je pokazala da poskliznuća i padovi redovno ne uspjevaju biti zadržani od strane ostalih članova naveze. Posljedica ove prakse je da nepotreban broj žrtava biva povučen užetom u ambis uslijed nemogućnosti da se zaustavi čak i vlastito otklizavanje a pogotovo opterečenje dodatom silom inercije otklizavanja ili pada drugoga člana naveze.
Uslijed ovakve prakse svjedoci smo povečanog broja žrtava u navezanim grupama na strmim padinama gdje je došlo do pada jednoga od penjača u navezi.
Procenat fatalnih nesreća gdje je cijela grupa u navezi tragično okončala je mnogo veći u slučajevima gdje je posljednji član grupe pao. Članovi grupe koji idu ispred njega ne uspjevaju da vide momenat pada penjača iza sebe te bivaju iznenadno izbačeni iz ravnoteže i povučeni u pad. Praksa da manje iskusni penjači idu kao zadnji u navezi, vodjeni iskusnijim penjačima takodje povečava rizik od povlačenja ostalih članova naveze uslijed pada manje iskusnog zadnjeg člana naveze. U slučajevima gdje prvi penjači u navezi dožive pad veća je vjerovatnoća da će penjači iza njega na vrijeme anticipirati i pripremiti se za zadržavanje vlastitog pada i "ukopavanjem" (dereze i cepin) omogučiti zaustavljanje otklizavanja člana koji je pao.


Preporuka je prilikom penjanja strmih dijelova, ne hodati u neosiguranoj navezi.
Pod neosiguranom navezom se smatra naveza koja nije fizički uzetom fiksirana za teren.
Ako se penjač ne osjeca sigurnim za solo prelazak strmine potrebno je uze fiksirati/ osigurati za teren putem lednih klinova, T osiguranjem/ Dode Man (sa cepinom) Abalakovim itd.
U slučaju da uslovi ili vrijeme ne dozvoljavaju fiksiranje užeta najbolje se vratiti.

Sam sam bio svjedok fatalne nesreće Poljske naveze gdje, nazalost obadva penjača nisu preživjela pad povuceni u ambis od preko 400m.

Preporučio bih svim instruktorima da pokusaju simulirati pad u navezi i izvuku zaključke.

(autor: Nebojša Leka Leković)

 

Komentari   

+1 # naveza 02-02-2017 13:38
Ukoliko se ne rade međuosiguranja i ako oba penjača iz naveze napreduju istovremeno, naveza gubi smisao. Ovo je u alpinizmu poznata stvar. I primjenjuje se i kod nas, npr na tečajevima SŠA. Problem može biti i samospašavanje, a ne li spašavanje palog partnera iz naveze. Ovakve stvari se trebaju uvježbavati, da se postigne pravovremena ispravna reakcija. Problem je što mnogi planinari nepripremljeni idu na alpinističke uspone.
Ne bi se složio da je lakše zadržati pad prvog penjača. (izračunaj faktor pada!!!) U slučaju pada prvog penjača on će (usljed ubrzanja i djelovanja sile teže na njegovu masu) puno više opteretiti drugog penjača, nego što bi drugi penjač prilikom pada opteretio prvog penjača. Pogotovo ako se koriste "pravila" kretanja u navezi.
Odgovori | Prijavi administratoru
+2 # Odg: Hodati u navezi - DA ili NE?naveza 03-02-2017 08:48
Treba dodati i sljedeće:
1. Bez obzira koliko ste iskusan planinar potrebno je savladati alpinističke tehnike prije ozbiljnih zimskih uspona. I ako imate opremu treba dobro uvježbati njeno korištenje prije uspona!
2. Pad i otklizavanje na strmoj zasnježenoj ili zaleđenoj padini se zaustavlja tzv "samospašavanjem", što zahtjeva vještinu i uvježbanost.
3. Niti jedan pad nećete zaustaviti "ukopavanjem dereza". Čak će u slučaju otklizavanja struganje ili ukopavanje dereza dovesti (usljed ubrzanja zbog klizanja) do rotacije tijela i neminovno do fatalnih posljedica! Zato se kod vježbi samospašavanja UVIJEK daje naglasak na podizanje dereza!
4. U svrhu osiguranja i međuosiguranja se koriste snježni klinovi u raznim varijantama, pa i "Dead Man" (ne dode man, kako je navedeno...). Ukoliko nemate čvrsti led nema tog abalakova koji se može uraditi da pouzdano zaustavi pad! Improvizira se ukopavanjem cepina, ruksaka ili kopanjem jarka kružnog oblika, većeg promjera.
Odgovori | Prijavi administratoru
+2 # Odg: Hodati u navezi - DA ili NE?naveza 03-02-2017 09:16
Tehnika samospašavanja (cepinom)
Na strmin zasnježenim i zaleđenim padinama gdje postoji opasnost od pada ili otkliznuća cepin se drži u tzv "borbenom položaju". Dešnjak drži desnom rukom glavu cepina, rog je okrenun nazad, a lopatica naprijed! Desna ruka se diže u visinu desnog ramena, a lijeva ruka hvata donji dio drške cepina i postavlja se dijagonalno na lijevi bok. Nikada ne znamo na koju stranu ćemo pasti ali se UVIJEK pri padu okrećemo na stomak. Rog cepina se zabija u snjeg (ili struže po tvrdom ledu...) i pritišće težinom gornjeg dijela tijela. Noge se savijaju u koljenima i dereze se OBAVEZNO odižu od površine. Pri većim ubrzanjima usljed klizanja niz padinu dodir dereza sa površinom dovodi do rotacije cijelog tijela i prevrtanja palog penjača. Ako dođe do takvog prevrtanja pad često završava fatalno.
Prilikom zabijanja roga cepina u snjeg/led paziti da se ne povrijedi lice udarcem u lopaticu cepina. Iako ova tehnika nje teška, zahtijeva dobru uvježbanost!
Odgovori | Prijavi administratoru
+1 # Odg: Hodati u navezi - DA ili NE?Midhat 08-02-2017 08:38
Citira naveza:
"Dead Man" (ne dode man, kako je navedeno...)

Pojašnjenje autora teksta:
Zavisi od jezika, Engleski- Death man, Njemacki- Tote mann, Holandski - Dode man etc. Posto je tehnika iz Alpskog Njemackog govornog podrucja vecinom se upotrebljava germanizam koji se u izgovoru cesto cuje kao -Dode man
Odgovori | Prijavi administratoru

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije