Markacija(autor: Nebojša Leka Leković)

S obzirom na skori dolazak lijepog vremena i približavanje sezone godišnjih odmora, učinilo mi se zgodnim da postavim tabelu gradacije težine planinskih staza u regionu alpskih zemalja koja bi mogla biti od koristi svima koji imaju namjeru da se upute u Alpe u dogledno vrijeme. Uopšteno su polazni punktovi i raskršća u ovim zemljama dobro obilježeni sa jasnim putokazima, nadmorskim visinama i vremenima. Oznake težine nisu unificirane za sve zemlje i svaka zemlja je na svoj način označila težinu staza.

Najpreciznija gradacija se za sada koristi u Švajcarskoj, težine su obilježene od T1 (najlakša) do T6 (najteža). Švajcarska, Francuska i Austrija večinom koriste Crveno-Bijelo-Crvene linije nanesene na kamenje. Švajcarska takođe koristi i žute linije, kao i Italija. U Švajcarskoj možete poći od toga i da Crveno-Bijelo-Crvene markacije gotovo uvijek završavaju u planinarskim domovima ili naseljenim mjestima. U Italiji žute linije na drveću često nemaju veze sa stazama nego se koriste za markiranje šumskih parcela. U ponekim predjelima se čini da je boja markacija prije svega određena cijenom farbe kod lokalnih prodavnica ;-)

Kao i uvijek i ovdje važi pravilo: Ako već duže vrijeme niste ugledali markaciju, vratite se do zadnje koju ste vidjeli i odatle pokušajte naći pravi put.

Često se takođe susreću i kamene piramide/ kupe (Totte man- njemački) koje večinom održavaju šetaći i planinari slažući kamenčiće jedan na drugi u obliku kupe. Gradacije su subjektivnog karaktera i zavisne od kondicije planinara. Za iskusnog i kondiciono dobro pripremljenog planinara će jedna srednje teška tura od 1000 m visinske razlike biti doživljena kao laka dok će neuhodanim i početnicima biti prava bitka sa kondicijom.

Opis gradacija:

ŠETNJA:

NJEMAČKA - W (Wanderweg)
AUSTRIJA - W (Wanderweg)
ŠVAJCARSKA - (Wanderweg, žuto markiranje) T1
ITALIJA - T (Turistico ili Passegiata)
Dobro označene (markirane) staze, bez većih uspona, nagiba ili spuštanja. Bez opasnosti od pada. Bez problema se mogu pratiti, bez karte ili planinarskog iskustva. Obuća - sportske cipele ili cipele kategorije A.


PLANINSKA ŠETNJA:

NJEMAČKA - B ili BW (Bergwanderweg)
AUSTRIJA - (Mittelschweieriger Bergweg)
ŠVAJCARSKA - (Bergwanderweg, crveno-bijelo-crveno markiranje) T2
ITALIJA - E (Escursionistico)
Ovdje spada velika večina staza ka planinarskim objektima, označenih Crveno-Bijelo-Crvenim markacijama. Teže i eksponirane dionice su dobro obezbjeđene užadima, sajlama, stepenicama ili rukohvatima. Preporučeno je osnovno planinarsko iskustvo i elementarno znanje orijentacije. Potrebna je dobra kondicija i planinarska oprema. Obuća- Trekking cipele (cipele kategorije B).


PLANINSKA STAZA ZA ISKUSNE:

NJEMAČKA - EB (ErfahreneBergwanderer)
AUSTRIJA - (Schwieriger Bergweg)
ŠVAJCARSKA - (Bergwanderweg, crveno-bijelo-crveno markiranje) T3
ITALIJA - EE (Escursionisti Esperti)
Ovo hodanje uključuje hodanje po stazama kao i van njih. Često se sreću kamene padine (sipari), sniježna polja i usjeci. Eksponirane dionice često nisu osigurane. Ovakve ture su za planinare sa iskustvom, dobrom moći orjentacije i bez straha od visne. Planinar mora biti siguran u kretanju po nestabilnoj podlozi. Ruke su uvijek potrebne za održavanje ravnoteže. Pokliznuća mogu dovesti do opasnih padova. U ove ture ne spadaju dionice sa alpinističkim (penjačkim) pasažima i prelasci glečera. Obuća - Minimalno cipele B kategorije ili B/C.


ALPSKA/ VISOKOGORSKA STAZA:

NJEMAČKA - BG (Bergganger)
AUSTRIJA -
ŠVAJCARSKA - (Bergwanderweg, bijelo-plavo-bijelo markiranje) T4-T6
ITALIJA - EEA (Escursionisti Esperti Attrezzati)
Ove ture se nalaze na prelazu između planinskih staza i alpinizma i nisu za početnike. Ture su rijetko označene i teške za pronaći. Kreču se strmim terenima i uključuju penjačke dionice, takođe uključuju i glečerske prelaze. Posjedovanje cepina, dereza i užeta kao i rutinirano korištenje istih uz poznavanje alpskih tehnika je neophodno. Obuća- Cipele C kategorije.


VIA FERRATA/ KLETTERSTEIGE

"ŽELJEZNI PUT" - Ove ture su uvijek pristupačne samo uz pomoć fiksiranih željeznih stepenica, sajli, nogostupa, mostova itd. U zavisnosti od težine često su prevjesne i sa malo oslonaca za noge. Korištenje ruku je konstantno. Samo za veoma iskusne planinare/ alpiniste sa perfektnom kondicijom, bez straha od visine i vještim u alpinističkim tehnikama. Upotreba osiguravajućih setova i kacige je obavezna. Gradacije ovih tura su veoma subjektvne i za sada ne postoje unificirane oznake težine. Često se obilježavaju bojama (bijela, žuta, plava, crvena, crna) kao i ocjenama u brojevima, katkada i u kombinaciji sa slovima. Prije polaska na ovakve ture potrebno je dobro se raspitati kod domaćeg stanovništva, vodića, turističkih ureda, domara u planinarskim objektima kao i štampanoj literaturi.Švajcarski sistem gradacija težine planinarskih tura

T1: Odnosi se na jednostavne staze. Ravan / brežuljkast teren, bez opasnosti od pada u dubinu. Orijentacija bez problema, hodanje bez karte.

T2: Putevi sa značajnim visinskim razlikama. Djelomično strmi teren, i opasnost pada u dubinu nije isključena. Sigurnost pri hodanju, dobar osjećaj za ravnotežu,orijentacija i poznavanje planinarenja je neophodno. Obavezna planinarska obuća.

T3: Jasna staza nije uvijek prisutna, ali postoje tragovi hodanja. Izložene dionice često su osigurane užadima, sajlama ili lanacima, ruke su potrebne za ravnotežu. Ponekad strme litice, šljunkovite padine i klimavi kameni blokovi. Opasnost od pada. Sigurnost pri hodanju, dobar osječaj za ravnotežu, dobar smisao za smjer, osnovne alpske vještine i potrebne čvrste planinarske cipele.

T4: Put nije uvijek vidljiv i djelomično bez tragova. Ruke su ponekad potrebne za kretanje. Vrlo strmi tereni s opasnim traverzama, klimavi kameni blokovi i hridi. Potrebno je biti upoznat sa kretanjem po eksponiranom području. Mogučnost dobre procjene terena. Osim toga, odličan osjećaj za orijentaciju, alpinisticko iskustvo. Potrebne dobre planinarske cipele B/C kategorije.

T5: Večinom bez vidljivh staza s povremenim prolaskom penjanja u 2 stepenu (alpinisticka ocjena težine).Težak eksponirani teren s mogučnošću urušenja, klimavi kameni blokovi i hridi. Jednostavne sniježne padine. Izvrsno poznavanje orijentacije i procjene terena je obavezno. Alpsko iskustvo i znanje / vještine s cepinom, derezama i užetom su neophodne. Potrebne dobre planinarske cipele C kategorije.

T6: Uglavnom bez vidljivh staza s povremenim prolaskom penjanja u 2 stepenu (alpinistička ocjena težine). Rijetko označen ili markiran put. Često vrlo eksponirana polja s krhotinama i strme padine, snijeg s opasnosti od podskliznuća. Izvrsno poznavanje orijentacije i procjene terena je obavezno. Veliko alpsko iskustvo i znanje / vještine s cepinom, derezama i užetom kao i vladanje tehnikama osiguranja, navezivanja i penjanja u stijeni su neophodni. Potrebne dobre planinarske cipele C/D kategorije.

* Po mome mišljenju ovo je najprihvatljiviji i najjednostavniji način gradacije. Iz prostog razloga sto je za slovne skračenice drugih sistema potrebno poznavanje stranih jezika i planinarskih pojmova.

Želim vam ugodno hodanje i vedre vidike

 

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije