Markacija(autor: Nebojša Leka Leković)

S obzirom na skori dolazak lijepog vremena i približavanje sezone godišnjih odmora, učinilo mi se zgodnim da postavim tabelu gradacije težine planinskih staza u regionu alpskih zemalja koja bi mogla biti od koristi svima koji imaju namjeru da se upute u Alpe u dogledno vrijeme. Uopšteno su polazni punktovi i raskršća u ovim zemljama dobro obilježeni sa jasnim putokazima, nadmorskim visinama i vremenima. Oznake težine nisu unificirane za sve zemlje i svaka zemlja je na svoj način označila težinu staza.

Najpreciznija gradacija se za sada koristi u Švajcarskoj, težine su obilježene od T1 (najlakša) do T6 (najteža). Švajcarska, Francuska i Austrija večinom koriste Crveno-Bijelo-Crvene linije nanesene na kamenje. Švajcarska takođe koristi i žute linije, kao i Italija. U Švajcarskoj možete poći od toga i da Crveno-Bijelo-Crvene markacije gotovo uvijek završavaju u planinarskim domovima ili naseljenim mjestima. U Italiji žute linije na drveću često nemaju veze sa stazama nego se koriste za markiranje šumskih parcela. U ponekim predjelima se čini da je boja markacija prije svega određena cijenom farbe kod lokalnih prodavnica ;-)

Kao i uvijek i ovdje važi pravilo: Ako već duže vrijeme niste ugledali markaciju, vratite se do zadnje koju ste vidjeli i odatle pokušajte naći pravi put.

Često se takođe susreću i kamene piramide/ kupe (Totte man- njemački) koje večinom održavaju šetaći i planinari slažući kamenčiće jedan na drugi u obliku kupe. Gradacije su subjektivnog karaktera i zavisne od kondicije planinara. Za iskusnog i kondiciono dobro pripremljenog planinara će jedna srednje teška tura od 1000 m visinske razlike biti doživljena kao laka dok će neuhodanim i početnicima biti prava bitka sa kondicijom.

Opis gradacija:

ŠETNJA:

NJEMAČKA - W (Wanderweg)
AUSTRIJA - W (Wanderweg)
ŠVAJCARSKA - (Wanderweg, žuto markiranje) T1
ITALIJA - T (Turistico ili Passegiata)
Dobro označene (markirane) staze, bez većih uspona, nagiba ili spuštanja. Bez opasnosti od pada. Bez problema se mogu pratiti, bez karte ili planinarskog iskustva. Obuća - sportske cipele ili cipele kategorije A.


PLANINSKA ŠETNJA:

NJEMAČKA - B ili BW (Bergwanderweg)
AUSTRIJA - (Mittelschweieriger Bergweg)
ŠVAJCARSKA - (Bergwanderweg, crveno-bijelo-crveno markiranje) T2
ITALIJA - E (Escursionistico)
Ovdje spada velika večina staza ka planinarskim objektima, označenih Crveno-Bijelo-Crvenim markacijama. Teže i eksponirane dionice su dobro obezbjeđene užadima, sajlama, stepenicama ili rukohvatima. Preporučeno je osnovno planinarsko iskustvo i elementarno znanje orijentacije. Potrebna je dobra kondicija i planinarska oprema. Obuća- Trekking cipele (cipele kategorije B).


PLANINSKA STAZA ZA ISKUSNE:

NJEMAČKA - EB (ErfahreneBergwanderer)
AUSTRIJA - (Schwieriger Bergweg)
ŠVAJCARSKA - (Bergwanderweg, crveno-bijelo-crveno markiranje) T3
ITALIJA - EE (Escursionisti Esperti)
Ovo hodanje uključuje hodanje po stazama kao i van njih. Često se sreću kamene padine (sipari), sniježna polja i usjeci. Eksponirane dionice često nisu osigurane. Ovakve ture su za planinare sa iskustvom, dobrom moći orjentacije i bez straha od visne. Planinar mora biti siguran u kretanju po nestabilnoj podlozi. Ruke su uvijek potrebne za održavanje ravnoteže. Pokliznuća mogu dovesti do opasnih padova. U ove ture ne spadaju dionice sa alpinističkim (penjačkim) pasažima i prelasci glečera. Obuća - Minimalno cipele B kategorije ili B/C.


ALPSKA/ VISOKOGORSKA STAZA:

NJEMAČKA - BG (Bergganger)
AUSTRIJA -
ŠVAJCARSKA - (Bergwanderweg, bijelo-plavo-bijelo markiranje) T4-T6
ITALIJA - EEA (Escursionisti Esperti Attrezzati)
Ove ture se nalaze na prelazu između planinskih staza i alpinizma i nisu za početnike. Ture su rijetko označene i teške za pronaći. Kreču se strmim terenima i uključuju penjačke dionice, takođe uključuju i glečerske prelaze. Posjedovanje cepina, dereza i užeta kao i rutinirano korištenje istih uz poznavanje alpskih tehnika je neophodno. Obuća- Cipele C kategorije.


VIA FERRATA/ KLETTERSTEIGE

"ŽELJEZNI PUT" - Ove ture su uvijek pristupačne samo uz pomoć fiksiranih željeznih stepenica, sajli, nogostupa, mostova itd. U zavisnosti od težine često su prevjesne i sa malo oslonaca za noge. Korištenje ruku je konstantno. Samo za veoma iskusne planinare/ alpiniste sa perfektnom kondicijom, bez straha od visine i vještim u alpinističkim tehnikama. Upotreba osiguravajućih setova i kacige je obavezna. Gradacije ovih tura su veoma subjektvne i za sada ne postoje unificirane oznake težine. Često se obilježavaju bojama (bijela, žuta, plava, crvena, crna) kao i ocjenama u brojevima, katkada i u kombinaciji sa slovima. Prije polaska na ovakve ture potrebno je dobro se raspitati kod domaćeg stanovništva, vodića, turističkih ureda, domara u planinarskim objektima kao i štampanoj literaturi.Švajcarski sistem gradacija težine planinarskih tura

T1: Odnosi se na jednostavne staze. Ravan / brežuljkast teren, bez opasnosti od pada u dubinu. Orijentacija bez problema, hodanje bez karte.

T2: Putevi sa značajnim visinskim razlikama. Djelomično strmi teren, i opasnost pada u dubinu nije isključena. Sigurnost pri hodanju, dobar osjećaj za ravnotežu,orijentacija i poznavanje planinarenja je neophodno. Obavezna planinarska obuća.

T3: Jasna staza nije uvijek prisutna, ali postoje tragovi hodanja. Izložene dionice često su osigurane užadima, sajlama ili lanacima, ruke su potrebne za ravnotežu. Ponekad strme litice, šljunkovite padine i klimavi kameni blokovi. Opasnost od pada. Sigurnost pri hodanju, dobar osječaj za ravnotežu, dobar smisao za smjer, osnovne alpske vještine i potrebne čvrste planinarske cipele.

T4: Put nije uvijek vidljiv i djelomično bez tragova. Ruke su ponekad potrebne za kretanje. Vrlo strmi tereni s opasnim traverzama, klimavi kameni blokovi i hridi. Potrebno je biti upoznat sa kretanjem po eksponiranom području. Mogučnost dobre procjene terena. Osim toga, odličan osjećaj za orijentaciju, alpinisticko iskustvo. Potrebne dobre planinarske cipele B/C kategorije.

T5: Večinom bez vidljivh staza s povremenim prolaskom penjanja u 2 stepenu (alpinisticka ocjena težine).Težak eksponirani teren s mogučnošću urušenja, klimavi kameni blokovi i hridi. Jednostavne sniježne padine. Izvrsno poznavanje orijentacije i procjene terena je obavezno. Alpsko iskustvo i znanje / vještine s cepinom, derezama i užetom su neophodne. Potrebne dobre planinarske cipele C kategorije.

T6: Uglavnom bez vidljivh staza s povremenim prolaskom penjanja u 2 stepenu (alpinistička ocjena težine). Rijetko označen ili markiran put. Često vrlo eksponirana polja s krhotinama i strme padine, snijeg s opasnosti od podskliznuća. Izvrsno poznavanje orijentacije i procjene terena je obavezno. Veliko alpsko iskustvo i znanje / vještine s cepinom, derezama i užetom kao i vladanje tehnikama osiguranja, navezivanja i penjanja u stijeni su neophodni. Potrebne dobre planinarske cipele C/D kategorije.

* Po mome mišljenju ovo je najprihvatljiviji i najjednostavniji način gradacije. Iz prostog razloga sto je za slovne skračenice drugih sistema potrebno poznavanje stranih jezika i planinarskih pojmova.

Želim vam ugodno hodanje i vedre vidike

 

Vezani članci

Održavanje planinarskih cipela Održavanje planinarskih cipela
Najbolji savjet o tome kako održavati obuću može nam dati proizvođač iste. Tako su nam u Alpini rekli da njega planinarske obuće ima tri osnovna...
Planinarski vodič i klijent - timski rad Planinarski vodič i klijent - timski rad
Na sigurnost u planini utiče mnogo faktora. Na neke od njih imamo uticaja, a na neke ne. Priroda je lijepa, ali nepredvidiva i opasnost nas vreba na...
Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova Kako se pripremiti za osvajanje velikih planinskih vrhova
Penjanje na visoke planinske vrhove zahtijeva posebnu sposobnost i spremnost penjača. Svi planinari svijeta sanjaju uspon na neki od himalajskih...

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

Prikaži sve učesnike

On the 7th of July 2016 we hiked from Umoljani to Lukomir and back. Being our first mountain hike in ... Read more


7th July, 2016

On the 9th of July 2016 I did a tour with Midhat, that comprised ascending Maglic via the route called "... Read more


9th July, 2016

Najtoplije preporuke, strucan vodic, ugodno drustvo. Zahvaljujuci gdinu Midhatu imamo najljepse sjecanje na ovaj godisnji odmor! Hvala i nadam ... Read more


6th June, 2017

With two friends from Germany and Italy Midhat took us on a tour from Umoljani to Lukomir. We had ... Read more


17th July, 2017
  • Najčitanije

  • Najnovije