Planinarenje po siparuKada planinarite izvan šume, na terenima gdje nema drveća i biljaka, zato što se na tom terenu ne može održati život jedne biljke, ostaju vam samo kamen i pijesak.To su tereni koji su opasni za planinarenje i treba imati neke stvari na umu kako se ne bi povrijedili.

Planinarenje po pijesku

Ako ste ikada hodali pješčanom plažom znate kakav je osjećaj hodati po terenu koji se svakim vašim korakom pomalo odroni.

Ali puno je teže hodati po suhom pijesku nego onom vlažnom koji se nalazi na plažama. Kada se pijesak nagomila i vi prelazite preko njega, svaki vaš korak tone u pijesak, tako da on planinarenje čini sporijim i još opasnijim. Bitno je ići sporije i paziti da koračate po stabilnijim dijelovima pijeska kako bi ste sigurno stigli do vrha.

Planinarenje po siparu

Sipar je pijesak nastao od razbijenog kamenja u podnožju litice. Pod utjecajem prirodnih pojava stijena se počinje nakon nekog vremena polahko razbijati. Svi ti komadići se nagomilaju u podnožju litice i formiraju sipar. Ovaj teren je nezgodan za planinarenje jer lahko možete pasti i povrijediti se. Ako se sipar nalazi na nestabilnoj površini može se odroniti i kotrljati sve dok ne nađe stabilno mjesto. Loša stvar je ako vi svojom težinom pokrenete kamenje jer će te izgubiti ravnotežu i pasti a onda postoji opasnost da vas kamenje zatrpa ili teško ozlijedi. Bitno je pratiti stazu i paziti gdje stajete, samo  zbog jednog pogrešnog koraka može doći do katastrofe.

Spuštanje niz sipar

Ako se sipar formirao od dovoljno malog kamenja, niz njega se možete brzo spusti na sličan način kao da skijate. Ovo je opasna ali i zabavna tehnika brzog spuštanja. Velike su šanse da će te se prevrnuti zato je bolje da se spuštate samo ako je kamenje ne veće od veličine jabuke jer bi se u protivnom mogli ozlijediti.

Planianrenje po stijenama

Stijene su veće kamenje po kojem se može planianriti. Gojzerice sa gumenim đonom vam omogućuju da se ne okliznete na stjeni i onda možete sigurno hodati po njima. Možete lagano skakati sa jedne na drugu što je puno zabavnije nego hodati između njih, ali je i opasnije jer možete pasti ili uganuti gležanj. Kada steknete osjećaj lahko će te prelaziti sa jedne stijene na drugu i biće te sigurniji u svoje sposobnosti. Planirajte par koraka unaprijed kako bi ste sigurnije prelazili sa jedne na drugu stijenu.

Stvari na koje teba paziti kada planinarite po stijenama

- Lahko je pogriješiti. Uganuti gležanj, povrijediti koljeno, slomiti nogu i ostale vrste povreda se moraju uzeti u obzir kada planinarite po ovakvom terenu.

- Nemojte ni pomišljati da skačete sa stijene na stijenu ako su vaše čizme mokre, pada kiša ili ima leda po stijenama.

- Izbjegavajte hodanje po klimavim stijenama, jer se mogu lahko odroniti.

- Veće su šanse da ćete pasti kada silazite po stijenam nego kada se penjete, zato više opreznosti.

- Ako planinarite na stromoj padini hodajte cik - cak tehnikom. Tako će te smanjiti svoje opterećenje na stijenu i izbjeći će te da se kamen odroni na nekog ko je ispod vas.

- Ako se neki kamen odroni upozorite one koji su ispod vas tako što će te vikati : "PAZI KAMEN ! " ili "ČUVAJ ! ". Nemojte se šaliti pa viknuti : "PAZI KAMEN ! " jer to može biti jako ozbiljno. Ako čujete da neko viče i upozorava da kamen ide prema vama čučnite, pognite glavu prema dolje i pokrijte je rukama.

- Ostanite koncentrisani i pazite kuda gazite. Jedan pogrešan pokret vas može koštati života. Koristite planinarske štapove za lakše penjanje po steabilnim stijenama. Ako vaši štapovi imaju metalno dno onda to može biti opasno i nemojte ih koristiti.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije