ŽuljeviŽuljevi su najčešći problem sa stopalima. Kada dugo planinaritie i ako nemate adekvatnu opremu, sigurno ćete zadobiti žuljeve. Normalno je kada tek počnete planinariti da dobijete žuljeve, s vremenom će se vaša stopala naviknuti na duge šetnje.

Privikavanje stopala

Redovito hodanje svaki dan vam puno pomaže kada planinarite. Tako vježbate disanje, mišiće i privikavate svoja stopala. Hodanje po kući bos, može očvrsnuti vaša stopala. Kada planinarite koristite uloške i debele planinarske čarape. Žulj može postati veći problem ako pukne. Zasigurno će vaš izlet učiniti neugodnim i bolnim. Zato bolje pobrinite se da ne dođe do takvih situacija.

 

Zaštita stopala

Adekvatna zaštita stopala bi trebala spriječiti stvaranje žuljeva. Nosite planinarske čizme koje nisu ni premale, ni prevelike, tako da prijanjaju dobro uz nogu. Ako su prevelike onda dolazi do trenja između vaših stopala i čizme i onda se stvaraju žuljevi. Vaše čizme trebaju biti vodootporne, ali da puštaju znoj i vlagu vani, tako da vaša stopala ostanu suha. Nosite planinarske čarape bez mnogo šavova i nikako pamučne jer one samo upijaju i zadržavaju vlagu. Kada napravite veću pauzu skinite čizme i čarape, kako bi se vaša stopala mogla odmoriti.

Žuljevi

Žuljevi su vjerovatno najčešći problem svih planinara. Manjak pripreme i adekvatne brige može uzrokovati bolne žuljeve. Žuljevi mogu biti uzrokovani:

Toplinom - trenjem između vašeg stopala i čizme.

Vlaga - omekšava kožu tako da je manje zaštićena.

Ostalo - u ostale svari spadaju pijesak, zemlja i prljavštine koje se mogu zavući u vašu čizmu i uzrokovati trenje, tj. žuljeve.

Liječenje

Ako žulj nije rastrgan i u njemu ima tekućine, onda sterilnom iglom probušit žulj sa strane i iscjedite svu tečnost. U slučaj da je pukao, onda makazicama uklonite ostatak kože. Ostanite bosi i ostavite žulj da se sasuši, ako morate nastaviti pješačiti onda stavite flaster ili gazu preko žulja.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije