PlaninarDa li ste sami u divjini ili ne, i dalje postoje neke opasnosti. Morate biti spremni da se suočite sa tim opasnostima prije nego uopšte zakoračite u divljinu.

Izgubiti se - Kada ste sami nemate osobu koja će vam pomoći čitati kartu i snalaziti se u divljini, to je glavni razlog zbog kojeg se planinari često izgube. Ako vam treba dokaz potražite zadnje vijesti o izgubljenim planinarima i vidjeće te da se to dešava često.

Bitno je da se informišete o takvim situacijama prije nego se zaputite na planinu. Dobra stvar koja vam može pomoći jeste GPS (eng. Global Positionong Systems). Vrlo su praktični u efikasni, ali karta i kompas uvijek bi trebali biti spremni za svaki slučaj. Čak i sa dobrim navigacijskim spravama priroda se može okrenuti protiv vas i tako vas dezorijentisati. Magla, jaki vjetar, oluje, snijeg su najčešći faktori koji vas mogu dezorijentisati. Najbolja stvar koju možete uraditi ako vidite da stvari ne idu kako bi trebale jeste tkzv. "S T O P" - Stani Razmisli Promatraj Planiraj, ali šta god radili ne očekujte da vas vaš mobitel spasi.

Ljudi - Ljudski napadi su potencijalni problem , posebno za žene koje planinare same. Ako planinarite bliže selima ili nekim naseljima veće su šanse da će te susresti nasilnika/e. "Papar/ Biber sprej" je dobra stvar koju možete nositi sa sobom za svaki slučaj. Osim toga ovaj sprej vam može poslužiti i kao zaštita od životinja

Životinje - Životinje vas mogu napasti kako bi zaštitili, sebe, mlade ili hranu. Držite oči širom otvorene ! Veliki životinje kao medvjed ili vuk rijetko napadaju. Ako planinarite u njihovom području dobro bi bilo da se informišete o njihovom ponašanju ili da uzmete par časova o tome kako se ponašati ako dođete u situaciju da se susretnete sa životinjama. Par savjeta koji bi vam mogli pomoći :
Ako planinarite u području divljih životinja nemojte jesti. Bolje je sačekati da dođete na sigurno mjesto nego rizikovati napad životinje. Možda ne izgleda tako ali problem vam mogu stvoriti muhe, komarci ili neki drugi insekti. Pobrinite se da ponesete odgovarajuću odjeću i opremu da ne bi ste dolazili u neugodna iskustva. Također ljeti, blizu potoka, jezera ili bara možete susresti zmije. Zaobilazite ih u širokom luku. Ako dođe do ugriza zmije koristite svoje znanje iz prve pomoći kako bi ste pomogli ozlijeđenom. Također postoje šanse  da imate problema sa miševima ili  vjevericama koje traže hranu. Spremite hranu u sigurne pakete da ne bi životinje napravili nered.  

Priroda - Vjetar, kiša, sunce, snijeg, munje, poplava, pad stijene ili stabla, potres, požar... Dug je popis prirodnih nepogoda koje mogu biti smetnja ili katastrofa. Važno je ponijeti odgovarajuću opremu i znati procijeniti situaciju. Ako kampujete pobrinite se da kamp ne bude blizu litice, na visokim mjestima, otvorenim mjestima ili blizu potoka. Malo možete uraditi u slučaju zemljotresa ili cunamija, ali se možete pripremiti u slučaju da dođe do takve katastrofe.

Povrede - Bez obzira koliko se dobro pripremili ili koliko pazili, uvijek se može desiti da se povrijedite. Dok ste na ravnim, utabanim stazama rizik je minimalan, ali grubi teren, prelazak preko vode ili kamenjar može biti veoma nezgodan i može dovesti do povrede. Naravno bitno je da uz sebe imate prvu pomoć što je jedna od osnovnih stvari koja se treba naći u rancu svakog planinara, ali je još bitnije da znate sa njim rukovati. Ako ste se zaputili na smostalno planinarenje neophodno je da znate pružiti sebi prvu pomoć  jer će te biti sami u divljini.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

Rezervacija planinarske ture

Challenge 2000+

(Na listi nisu učesnici koji su kompletirali izazov)

Preporuke

Vremenska prognoza

  • Najčitanije

  • Najnovije